Anksioznost v modernem svetu

Dandanes je normalno, če občasno čutimo občutke anksioznosti. So razne situacije in okolja, ki nam zvišajo raven stresa. Lahko bi rekli, da se počutimo neprijetno ali utesnjeno. To nam lahko povzročijo težave v službi, testi v šoli in sprejemanje pomembnih odločitev, ki bodo vplivale na naše življenje. Anksiozne motnje se med seboj zelo razlikujejo. V vsakem primeru pa nam do določene mere onemogočajo normalno življenje. Čutimo lahko konstantni strah, stres ali skrbi. To nas lahko popolnoma ohromi in nujno potrebujemo pomoč. Psihoterapija nam lahko pomaga odpraviti anksioznost in nam omogoča, da živimo spet polno življenje, ki ga prej nismo mogli.

Različne vrste psihičnih bolezni

Anksioznost poznamo kot splošen pojem za mnogo različnih bolezni. Lahko jih občutimo, kot:

Občutki panike in panične motnje

Panika in strah, ki pride nepričakovano. Lahko čutimo bolečine po telesu, se potimo in imamo nepravilen in močan srčni utrip. Ob bolj resnih primerih, lahko tako stanje pomotoma zamenjamo za srčni napad.

Anksioznost v družbi in stres v socialnih okoljih

To je dandanes zelo pogosta težava. Posebej se kaže pri mladih ljudeh. Njeni najbolj očitni znaki so občutki skrbi, ko se družimo z drugimi ljudmi. Dostikrat se tudi preveč obremenjujemo z svojimi dejanji v takih okoljih, kar povzroča dodaten stres.

Različne fobije v vsakdanjem življenju

Te se lahko nanašajo na streh pred višinami, insekti, odprtimi prostori ipd. V vsakem primeru se počutimo nelagodno in pod veliko obremenitvijo.

Klasična anksioznost

Taka oblika motenj nam povzroča skrbi in strahove, brez da bi za njih imeli dober razlog.

Kaj povzroča občutke utesnjenosti?

Strokovnjaki se strinjajo, da ni točno določenega razloga, zakaj čutimo anksioznost. Sledeči dejavniki pa pripomorejo k poslabšanju ali celo razvitju mentalnih bolezni:

Okolje

Negativno okolje, ki ob dolgotrajni izpostavljenosti povzroči slabo počutje, lahko doprinese k razvitju fobij. Te so lahko različne narave, vendar nam v vsakem primeru otežujejo življenje.

Geni

Naši geni nas lahko varujejo ali pa bolj izpostavijo anksioznosti. Geni niso razlog, zakaj razvijemo in občutimo fobije, vendar smo lahko zaradi njih bolj izpostavljeni raznih boleznim. So pa primeri, ko imamo v družinah različne fobije, ki se prenašajo preko genov.

Prehrana

Prehrana je izredno pomembna. Če uživamo veliko sladkorja, ne preživljamo časa na soncu in pojemo veliko hitre hrene, smo veliko bolj izpostavljeni mentalnim boleznim ali jih celo povzročimo.

Glavni simptomi, ki si jih delijo vse oblike anksioznosti

Poznamo nekaj glavnih simptomov po katerih lahko prepoznamo mentalne bolezni. Te simptomi se raztezajo med vsemi oblikami anksioznosti in so:

  • Občutki panike, nelagodnosti in strahu
  • Težave s spanjem
  • Občutek nemiru in nezmožnost, da sedimo pri miru
  • Nepravilen srčni utrip
  • Slabo počutje in glavoboli
  • Vrtoglavica

Če imamo ali sumimo, da imamo nekaj od teh simptomov, je možno, da trpimo za anksioznimi motnjami. Dobro je, če si skozi dan vzamemo čas in opazujemo svoje počutje med interakcijami z ljudmi in okoljem.

Diagnoza simptomov

Če ugotovimo, da imamo omenjene simptome, se oglasimo pri svojem zdravniku. Ko zdravniku povemo, da trpimo za anksioznostjo, je zelo verjetno, da nas bo testiral za možne vzroke drugih bolezni. To je samo preventivno, saj zdravnik želi izločiti druge bolezni in težave, ki lahko povzročajo podobno stanje, kot anksioznost.

Če so testi negativni, nas bo zdravnik poslal k psihiatru ali psihologu. Pri psihologu se lahko začne postopek soočanja z našimi težavami. Vprašal nas bo po sledečih stvareh:

  • O našem trenutnem stilu življenja
  • Kako se počutimo iz dneva v dan
  • Kako se soočamo s težavami
  • Kaj nam povzroča strah, paniko in stres

Vprašanja so lahko zelo različne narave in postopek zdravljenja je tudi lahko drugačen. Odvisno je od nas, našega psihologa ter zahtevnosti naših težav.

Naš zdravnik bo vedno poskušal razumeti našo zdravstveno zgodovino, koliko časa že čutimo simptome ter njihovo intenzivnost.

Postopek zdravljenja s terapevtom

Najbolj pogosto način soočanja z anksioznostjo je psihoterapija. Ima izredno pozitivne učinke na ljudi vseh starosti. Običajno se prične s pogovorom in se lahko nadaljuje tudi v kombinaciji z zdravili. Odvisno je od našega napredka in potreb. Poglejmo si bolj podrobno oba načina:

Zdravljenje skozi psihoterapijo

Na tak način se skozi pogovor zdravimo. Naš psihoterapevt nam bo pomagal in odprl nove poglede na našo bolezen in kako se lahko z njo bolje spopademo. Z kognitivno vedenjsko terapijo bomo lahko hitreje prepoznali simptome in se bolje odzvali na njih.

Zdravljenje z zdravili

Pogost postopek je jemanje predpisanih anti-depresivov. To se seveda zgodi v primerih, ko imamo močno oteženo življenje do mere, da ne moremo delovati normalno in produktivno. Nekatera zdravila so tudi posebno narejena za znižanje anksioznega občutka in občutkov panike.

Članki iz iste kategorije: