Bele plombe in amalgamske plombe – katere izbrati?

Za ohranjanje zdravja in funkcionalnosti zob se v zobozdravstvu uporabljajo različne plombe. Te nam pomagajo ohraniti zdrav nasmeh, ko naše zobe napade zobna gniloba in druge poškodbe zob. Vendar pa pri tem obstaja večna dilema – ali izbrati bele plombe ali amalgamske plombe?

Glavna funkcija plomb je obnoviti obliko in funkcijo zoba, preprečiti njegovo propadanje in zaščititi zobno sklenino pred bakterijami. Pri samem postopku plombiranja je potrebno zob najprej temeljito očistiti, nato pa ga zobozdravnik zalije s posebnim materialom, zato plombam pravimo tudi zalivke.

Kaj so amalgamske plombe?

Amalgamska plomba je vrsta zobnih zalivk, ki vsebujejo amalgam. Gre za zmes, ki je sestavljena iz različnih kovin, kot so na primer živo srebro, baker, kositer, cink in druge kovine. 

  • Mnogi so mnenja, da so amalgamske plombe nevarne, vendar je delež živega srebra v amalgamu tako nizek, da je ta vrsta zalivk popolnoma varna.
  • Še več, gre za zalivke, ki so zaradi svoje trpežnosti in dolge življenjske dobe desetletja predstavljale standard v zobozdravstvu.

Kaj so bele plombe?

Bele plombe so izdelane iz mešanice plastičnih smol in drobnih steklenih ali keramičnih delcev. To zagotavlja trdnost zalivke, a hkrati tudi izjemno prilagodljivost, zaradi katere se lahko natančno prilega obliki zob. Z njimi je mogoče zapolniti manjše, srednje ali velike luknje v zobu.

Bele plombe za manjše, srednje ali velike luknje v zobu.
Bele plombe se lahko natančno prilegajo obliki zob. Z njimi je mogoče zapolniti manjše, srednje ali velike luknje v zobu in so bolj estetske kot amalgamske.

Kot največja prednost belih plomb napram amalgamskimi je njihova estetska vrednost. Ker je vse kompozitne materiale možno obarvati, se bele plombe lahko popolnoma ujemajo z naravno barvo vaših zob. Vendar pa je njihova življenjska doba krajša kot pri amalgamskih plombah.

Zamenjava amalgamskih plomb

Zamenjava amalgamskih plomb je priporočljiva predvsem v tistih primerih, ko se obrabijo ali celo počijo, saj na ta način obstaja nevarnost, da se pod plombo nadalje razvija karies in zobna gniloba. Mnogi pa se za zamenjavo odločijo zaradi estetskega vidika in zaradi vsebnosti živega srebra v amalgamskih plombah.

Bele plombe so izdelane iz mešanice plastičnih smol
Bele plombe so izdelane iz mešanice plastičnih smol in drobnih steklenih ali keramičnih delcev.

Ne glede razlog za zamenjavo amalgamskih plomb z belimi, je ključnega pomena, da je njihovo odstranjevanje strokovno in se pri tem uporablja napredne tehnike ter opremo. To preprečuje, da bi amalgamske plombe oziroma njihovi drobni delčki prišli v stik s sluznico ust, jezikom ali da bi jih pacient pogoltnil.

Kaj je beljenje zob in kako poteka?

Redna ustna higiena je temelj zdravih in lepih zob. Ker pa se zobna sklenina kljub rednemu čiščenju zob s starostjo spreminja, se to odraža na rumenkastem videzu zob. Edini način, da si povrnemo sijoče bel nasmeh je beljenje zob, za katerega se odloča vse več ljudi.

O beljenju zob je vedno več govora in danes so vam na voljo različni izdelki, ki vam omogočajo beljenje zob tudi doma. Vendar je potrebno vedeti, da tovrstni postopki nikoli niso tako učinkoviti od postopka, ki ga opravi zobozdravnik v zobozdravstveni ordinaciji. 

Beljenje zob je pomemben del zobne estetike

Estetsko dovršen videz zob se lahko doseže na različne načine, zato je zobna estetika zelo širok pojem v sklopu katere se izvajajo različni postopki. Poleg seveda rednega čiščenja zob doma in odstranjevanja zobnega kamna, je tu še brušenje zob in najsodobnejše metode beljenja zob.

beljenje zob je najuspešnejše pri zobozdravniku
Beljenje zob je učinkovit postopek, ki ga opravi zobozdravnik v zobozdravstveni ordinaciji.

Medtem, ko za redno čiščenje zob lahko poskrbite sami, pa je za vse ostale postopke pravi naslov zobozdravstvena ordinacija. Le ta v dogovoru z vami izbere najprimernejšo metodo za sijoče in bele zobe. Če ste med tistimi, ki imate zaradi kajenja ali pitja kave potemnele zobe, je beljenje zob vsekakor rešitev.

Kako poteka postopke beljenja zob?

Razveseljivo je, da je sodobno zobozdravstvo napredovalo do te stopnje, da nam lahko zobozdravnik vsaj do določene mere povrne belo barvo zob. To stori s postopkom beljenja zob, s katerim varno posvetli zobe in katerega učinek traja nekje do pet let.

Danes obstaja veliko različnih metod beljenja zob, zato je pomembno, da postopek zaupate izkušenemu zobozdravniku. Začne se s splošnim pregledom stanja vaših zob in temeljito ustno higieno, pri čemer se odstranijo mehke in trde zobne obloge.

Beljenje zob pri zobozdravniku | Najhitrejši način za beljenje zob

Temu sledi postopek beljenja zob. Zunanje beljenje zob se večinoma izvaja z vodikovim peroksidom, ki ga zobozdravnik v obliki belilnega gela nanese na zobe. Ob aktivaciji z lučko ga pusti delovati 15 minut, pri čemer se celoten postopek v eni obravnavi ponovi 4-krat. To je dovolj, da belilni gel prodre v sklenino in dentin ter na ta način razbarva barvila, ki so se nabrala kot posledica hrane, pitja kave ali kajenja.

Članki iz iste kategorije: