Iskanje osebne svobode

Medtem ko je bilo »solo potovanje« nekdaj domena petičnežev in kasneje mladih, je zdaj potovanje brez obveznosti in partnerjev postalo nekaj povsem običajnega

Odpotovati sam, brez vnaprej določenega načrta, brez povratne vozovnice, brez sopotnikov, zmenkov, obveznosti. Uživati popolno svobodo, pohajkovati, živeti kot pravi nomad ali popotnik, iz radovednosti in željan spoznavati svet in ljudi, ki ga naseljujejo. Če je bilo nekdaj takšno potovanje domena petičnežev in kasneje mladih (pač kategorije prebivalstva, ki je imela denar in predvsem čas), je zdaj potovanje brez obveznosti in partnerjev postalo nekaj povsem običajnega, nov fenomen oziroma navada. Seveda z določenimi pravili.

Če bi ta novi in vse bolj razširjeni pojav poskušali pojasniti z besedami, bi se verjetno strinjali, da bi bilo najboljše poimenovanje »solo travel«. Tako namreč o njem pišejo v popotniškem dodatku New York Timesa, medtem ko ga kot vagabundovstvo omenja eden izmed njegovih pobudnikov Rolf Potts, tudi sam navdušen »solo traveler«, s svojo internetno stranjo (www.rolfspotts.com), kjer objavlja popotniške zgodbe, vtise in daje tudi koristne nasvete.

Kakor koli že se imenuje ta tip potovanja, ga ne smemo zamenjati za potovanja, organizirana za ljudi, ki iščejo življenjske sopotnike. Seveda pa s tem ni rečeno, da se tovrstni popotniki izogibajo družbi oziroma novim poznanstvom. Želijo si predvsem družabnikov, s katerimi bi delili avanture, hkrati pa bi si lahko brez obveznosti privoščili užitke samote. Popotovanje torej, ki posamezniku omogoča iskanje osebne svobode v stiku s svetom, ne glede na leta ali premoženje; kreativno popotovanje, ki omogoča notranjo rast. To dokazuje prav dejstvo, da novi nomadi niso zgolj izobraženci, ki si vzamejo leto dni premora, ali dolgočasni, premožni upokojenci, ampak ljudje vseh starosti, ki običajno delajo šest mesecev, da bi lahko preostanek leta potovali. Če torej popotnik prisega na »solo travel«, to pomeni, da ne želi organiziranega potovanja. Zahteva pa takšno potovanje precej temeljitih priprav, saj je sodobni vandrovec odvisen predvsem od sebe in svoje iznajdljivosti.

Eden od načinov, kako pridobiti informacije, je brkljanje po internetu. Poleg že omenjene strani Rolfa Pottsa je med trenutno najbolj zanimivimi www.bootsnall.com, ki so jo obiskovalci razglasili za popoln vir informacij za vse neodvisne popotnike.

Članki iz iste kategorije: