Prebavni encimi kot priljubljen dodatek k prehrani

Naravni prebavni encimi so označeni kot beljakovine, ki jih naše telo tvori za razgradnjo hrane in za učinkovito pomoč pri prebavljanju. Vemo pa, da je prebava poseben proces uporabe hranil, ki jih najdemo v hrani, da lahko našemu telesu da energijo, mu pomagajo pri opravljanju vitalnih funkcij in pri rasti.

Zaradi številnih trditev o zdravljenju pogostih oblik draženja črevesja, zgage pa tudi drugih bolezni so tudi prebavni encimi v obliki dodatkov postali zelo priljubljeni.

Kateri so glavni prebavni encimi?

Veste, kateri so glavni encimi za boljšo prebavo? Najverjetneje jih skorajda nihče ne bi znal našteti na pamet. Prebavnih encimov je namreč precej veliko. Glavni, ki nastajajo v naši trebušni slinavki, so na primer amilaza, lipaza, proteaza, laktaza in saharoza.

prebavni encimi za dobro prebavo hrane
Če vaše telo ne proizvede dovolj prebavnih encimov, hrane ne more dobro prebaviti. To lahko pomeni bolečine v trebuhu, drisko, pline ali druge boleče simptome. Nekatere prebavne motnje vašemu telesu preprečujejo, da bi proizvedlo dovolj encimov, na primer: intoleranca za laktozo.

Prebavni encim amilaza na primer nastaja v naših ustih in trebušni slinavki. Njegova naloga pa je da razgrajuje kompleksne ogljikove hidrate.

Zakaj in kdaj pride do pomanjkanja encimov za prebavo?

Za nekatere osebe je značilno, da v svojem telesu nimajo dovolj prebavnih encimov oziroma njihovo telo ne sprošča encimov, kot bi jih moralo. To pomeni, da ne zmorejo razgraditi določenih vrst živil in absorbirati hranil.

Laktozna intoleranca na primer pomeni, da naše telo ne proizvaja dovolj lakotoze, posledično imamo morda težavo s prebavo sladkorja, ki je naravno v mlečnih izdelkih in mleku.

V videu je razkrito kateri so tisti prehranski dodatki, ki bodo vplivali na tvojo energijo, fokus in posledično produktivnost. Trgovina s prehranskimi dodatki je najboljše mesto za informacije o dodatkih, kot so vitamini in minerali in dodatki za boljšo prebavo.

Najpogostejši simptomi za pomanjkanje prebavnih encimov so na primer napenjanje, driska, bolečine v trebuhu in krči, vetrovi, mastno blato, nepojasnjena izguba teže. Če omenjeni simptomi ne izginejo, se je čim prej najpametneje posvetovati s svojim osebnim zdravnikom. To so namreč lahko precej očitni znaki za draženje črevesja ali za resnejša stanja.

Članki iz iste kategorije: