Surova hrana za pse – kdaj je primernejša od suhe?

V številnih prispevkih lahko berete o tem, kako je surova hrana za pse zdrava in kot takšna edina biološko dovolj primerna hrana. Po drugi strani pa lahko precej hitro naletite tudi na kakšen članek o tem, da takšna hrana za vašega prijatelja še zdaleč ni najboljša rešitev. Tudi nekateri skrbniki psov surove hrane ne bi zamenjali za nič drugega na svetu. A najdejo se tudi številni nasprotniki. Dejstvo pa je, da ima prav vsaka medalja dve plati in nič drugače ni v tem primeru.

Lahko pa rečemo, da so prednosti pasje sveže hrane enake prednostim, ki so značilne za svežo hrano, ki jo uživamo ljudje. Zavedati se je potrebno, da polna skleda surovih jeter ni popoln obrok za vašega psa. Takšna hrana za pse prav tako ni primerna za uravnoteženo prehranjevanje na dolgi rok.

Kaj ustreza vašemu psu

Hraniti psa s surovo hrano zato, ker je moderno, je seveda napačen razlog za menjavanje obstoječe prehrane. Sicer pa še zdaleč sploh ni nujno, da bo surova hrana vašemu psu ustrezala. Morda bi se veliko bolje počutil, če bi prejemal kuhano hrano.

Vaš pes torej nima možnosti izbirati hrano zase. V njegovem imenu se namreč odločate vi sami. Bistveno pa je, da je pasja hrana izbrana kar se da pametno. Predvsem jo je potrebno izbirati glede na to, kaj vašemu kosmatincu prija in kaj ne oziroma kaj je zanj dovolj zdravo.

Kakovostna surova hrana

Nič ni torej narobe, če na vsake toliko časa svojemu kužku ponudite tudi surovo hrano, a le če mu dovolj ustreza. Pri izbiri oziroma nakupu takšne hrane pa izbirajte samo po dovolj kakovostni. Ta je sicer precej dražja od tiste manj ali pa nekakovostne, vendar vaši živalici lahko ponudi številne koristi.

Samo dovolj primerno izbrana, kakovostna ter uravnotežena surova hrana za pse lahko dovolj pozitivno vpliva na zdravje pa tudi na samo počutje živali. Skrbni lastniki psov poročajo o številnih izkušnjah. Kakovostna surova hrana za pse na primer zagotavlja pasji zadah, in to brez neprijetnega vonja, zdrave zobe brez oblog ter kamna, izguba odvečne telesne teže, več energije, manjši iztrebki in še bi lahko naštevali.

Še zdaleč ni nujno, da bo surova hrana vašemu psu ustrezala.

Briketi – kako izbrati najboljše za vašega kužka

Na sploh bi morala pasja hrana vključevati čim višji delež živalskih beljakovin ter čim manj ogljikovih hidratov. Še najpametneje pa bi bilo, če bi psu dajali hrano za pse brez žitaric. Mnogim psom namreč ravno žitarice povzročajo številne težave. So tudi eden od največjih krivcev oziroma razlogov za pasje alergije. Briketi, ki jih torej dajete svojemu kosmatincu, bi morali biti brez žitaric.

Pri izbiri pasje hrane, tudi pri izbiri briketov, pa je ključnega pomena seveda tudi to, da pozorno preberete deklaracije. Iz njih lahko razberete sestavine, ki jih določena hrana za pse vsebuje. Bodite zlasti pozorni na vrsti red sestavin. Višje, kot je neka sestavina navedena, večji delež predstavlja v pasji hrani. Posebno pozornost namenite navajanju sestavin, kot so na primer stranski proizvodi mesa, kostna moka, mesna moka. Vemo, da gre za beljakovinske vire, vendar pa so ti bistveno manj kakovostni. Posledično so tudi briketu veliko slabše kakovosti, in to ne glede na trditve, ki so navedene na embalaži.

uravnotežena surova hrana za pse
Pri izbiri pasje hrane, tudi pri izbiri briketov, je ključnega pomena, da pozorno preberete deklaracije.

Je cena briketov vedno odraz kakovosti

Briketi, ki jih lahko kupite v različnih trgovskih centrih, so običajno cenovno zelo dostopni. Strokovnjaki pa menijo, da se je takšni ponudbi dobro izogniti. Hrano za pse se na sploh najbolj splača kupovati v specializiranih pasjih prodajalnah. Je pa res, da vas bodo na tem mestu briketi stali kar nekaj več denarja. Mislite na to, da boste s tem svojemu psu omogočili zdrav razvoj ter seveda tudi dovolj dobro počutje.

In ko v ospredje postavljamo brikete, naj ob tem omenimo še eno vrsto hrane za pse. To so peleti. Med briketi in peleti namreč obstaja kar nekaj razlik. Bistvena razlika pa je seveda v samem postopku obdelave. Medtem ko so briketi obdelani na precej visokih temperaturah in so ekstrudirani, so peleti hladno stiskani. Slednje pomeni, da so obdelani na precej nižjih temperaturah in so peletirani. Posledično se med seboj razlikujeta tudi v načinu prebavljanja. Briketi se v pasjem želodcu napihnejo. Peleti pa se v želodcu psa razgradijo in posledično bistveno lažje prebavijo.

kakovostna izbira suhe hrane za pse
Med briketi in peleti namreč obstaja kar nekaj razlik.

Kako veste, da izbrani briketi psu povsem ustrezajo

Zagotovo daleč najboljši pokazatelj za to je čvrst pasji iztrebek. Ta nikakor ne sme zaudarjati oziroma smrdeti. Biti mora relativno dovolj majhen. Slednje pomeni dober izkoristek hrane.

Članki iz iste kategorije: