Lesene igrače so bolj otrokom prijazne

Naši otroci imajo danes bistveno več igrač kot smo jih imeli v otroštvu mi oziroma nasploh naši predniki. Nekateri starši pri nakupu igrač radi pretiravajo in otroku namenijo toliko igrač, da otroka na nek način tudi zbegajo, saj otrok niti ne ve več, s katero igračo naj se igra. Ob nakupu otroških igrač se je tako priporočljivo vprašati, ali otrok igračo dejansko potrebuje in kakšno igračo sploh potrebuje, saj ne bomo nič pridobili s tem, če bo otrok imel celo zbirko lego kock.igrača Pri nakupu je potrebno biti pazljiv tudi nato, da so igrače primerne za otrokov starost in tudi , da so za otroka in okolju prijazne. Običajno mlajši otroci dobijo igrače za darilo lahko pa tudi ob različnih priložnostih. Na voljo imamo igrače narejene iz različnih materialov, in sicer iz plastike, blaga, lesa, itd. Včasih je prevladovalo mnenje, da so boljše lesene igrače, saj naj bi bile plastične zdravju škodljive. Prav tako je potrebo biti pazljiv tudi pri nakupu lesene igrače, ker so med njimi tudi slabe oziroma neprimerne za otroka, saj so le-te prevleče z različnimi premazi, barvami, katere škodijo zdravju otrok.

Med lesenimi igračami so priporočljive predvsem igrače iz masivnega lesa, katere prepoznamo po značilnem vzorcu letnic. Te so otrokom bolj prijazne, saj so izdelane iz enega kosa in njihovi delci niso zlepljeni s kakšnimi škodljivimi lepili. Varnejše so tudi zato, ker običajno otroci dajo igračo tudi v usta in ni bojazni, da bi se s kakšnim delčkom igrače ta zadušil. Prav tako je potrebno pri lesenih igračah biti pozoren, da so le-te prebarvane z naravnimi barvili. Kako to prepoznamo? Enostavno povohate igračo in v kolikor ima le-ta neprijeten vonj, lahko sklepamo, da je igrača prebarvana z barvami, katere vsebujejo toksične spojine.

Do drugega leta starosti so med lesenimi igračami najbolj primerne lesene kocke, katere otrok zlaga na poljubne načine. Med drugim in tretjim letom pa so primerne tudi lesene sestavljanke. Pri izbiri bodite pozorni na barve, saj na bodo le-te čim bolj živahne, saj barve otroka še dodatno motivirajo.

Pri nakupu igrače bodimo tudi ekološki in pazimo, da so igrače okolju prijazne in so lahko razgradljive. Danes je na voljo ogromno ponudnikov igrač, ki so izdelane iz naravnih materialov kot so papir, kamen, glina, les itd. Lahko pa sami v sebi prebudimo otroka in igrače izdelamo kar sami. Tako otrok spozna, da igra ni samo z igračo ampak tudi njeno ustvarjanje oz. izdelava.

Članki iz iste kategorije: