OEM, kompatibilne, obnovljene in druge kartuše

Dandanes si redkokateri uporabnik lahko privošči življenje brez tiskalnika. To se še posebej opazi v podjetjih, saj je v takem okolju neprestano potrebno izdelovati kopije računov, dobavnic, plačilnih listov ipd. Današnji tiskalniki so večinoma vse-v-eni naprav, kar pomeni, da imajo možnost skeniranja, tiskanja, povezave na splet in drugih tehnologij. Res je, da so z vsakim dnem bolj učinkoviti pri porabi barve, vendar jo sčasoma zmanjka. Takrat bomo potrebovali nove kartuše, ki pa jih lahko dobimo v mnogo različnih izvedbah.

Tonerji se uporabljajo v laserskih tiskalnikih

Če kupujemo nove kartuše za naš tiskalnik, je pomembno, da razumemo uporabo tonerjev. Tonerji so mišljeni za uporabo v laserskih tiskalnikih. Tonerji in kartuše med seboj niso kompatibilni, zato moramo biti previdni pri nakupu. 

Kartuše so napolnjene s črnilom. Pri nakupu bomo opazili, da imamo v paketu več različnih barv, ki so škrlatna, modra, rumena ter črna. Naš tiskalnik jih bo med izdelavo slik in dokumentov mešal med sabo. Tako zagotavlja, da lahko natiska največje število barv in obenem porabi najmanj črnila.

Tonerje pa uporabljajo laserski tiskalniki. V sebi nimajo nobenih barv, ampak prašne delce. Te naprava med tiskanjem stopi in zapeče na list papirja. Tako imamo izredno hitro izdelan dokument, brez da bi morali čakati, da se posuši.

Prednosti navadnih tiskalnikov

Preden se poglobimo v različne vrste kartuš, bi radi omenili vse prednosti, ki jih imajo navadni tiskalniki. Dandanes jih lahko najdemo v vseh možnih konfiguracijah od različnih podjetij, kot so Epson, HP, Brother ipd. Vsi so izredno ugodni, ekonomični ter imajo dolgo življenjsko dobo. Prednosti pa so tudi:

 • Odlična kakovost slik
 • Tudi modeli z bogato opremo so cenovno dostopni
 • Odlična podpora na spletu za nakup kartuš

Prednosti laserskih tiskalnikov

Laserski tiskalni in tonerji so bili še do nedavnega dokaj dragi, saj niso bili tako razširjeni, kot inkjet oziroma barvni tiskalniki. Dandanes lahko dobimo črno-bele modele, ki so odlični za tiskanje dokumentov od svetovno znanih proizvajalcev. Vedno več ljudi jih uporablja doma in v podjetij, saj:

 • Lahko izdelajo na tisoče listov, preden je potrebna zamenjava tonerja
 • Ne potrebujemo čakati, da se slika ali dokument posuši, preden se ga dotaknemo
 • Skoraj takojšna izdelava dokumentov in slik

Različne vrste kartuš

Iskanje kartuš po spletnih straneh z bogato opremo, kot je www.toner123.si, nas bo privedlo do različnim modelov. Te so med seboj razlikujejo po kapaciteti barve, učinkovitosti uporabe, ceni ter drugih lastnostih. Zato je tudi dobro, če izberemo primerne kartuše za svoj tiskalnik, saj bomo tako prihranili sredstva pri pisarniških potrebščinah.

Originalne ali OEM kartuše

Ko bomo iskali nove kartuše, bomo najverjetneje prvo opazili OEM vrsto. OEM je skrajšano za originalno opremo, kar pomeni, da jih je naredilo podjetje, ki je izdelalo naš tiskalnik. To pomeni, da imamo največjo možno kompatibilnost med našo napravo in kartušami. Prednosti so:

 • Zanesljivo in preverjeno delovanje z našim tiskalnikom
 • Garancija proizvajalca tiskalnika za pravilno delovanje
 • Visoka kvaliteta barv

Kompatibilne kartuše

Včasih originalne kartuše preprosto niso na voljo ali pa so predrage pogosto uporabo. Kompatibilne kartuše so narejene s strani mnogih različnih proizvajalcev in so dostikrat najboljša izbira, če veliko tiskamo. V dosti primerih imajo tudi vgrajeno eno ali več izboljšav, kot je bolj učinkovita poraba barve, več črnila ipd. Prednosti so:

 • Manjša nakupna cena
 • Večji izkoristek barve
 • Kvaliteta tiskanja od odvisna od proizvajalca in je včasih lahko celo večja, kot pri OEM izvedbah

Obnovljene kartuše

Obnovljene kartuše so zavržene OEM izvedbe, ki so bile pregledane, ponovno napolnjene in poslane v prodajo. Proizvajalec je poškodovane in nedelujoče dele zamenjal ter napolnil kartušo s kvalitetnim črnilom. To jih naredi odlične za okolja, kjer potrebujemo visoko kvaliteto tiskanje, vendar bi radi prihranili sredstva. Prednosti so:

 • Enak nivo kvalitete izdelanih slik in dokumentov, kot pri OEM kartušah
 • Visoka kompatibilnost z našim tiskalnikom
 • Dostopna cena

Kater kartuša je prava zame?

Kartuše lahko danes kupimo v raznovrstni ponudbi. Tonerji pa so tudi na voljo v različnih izvedbah. V vsakem primeru je res, da potrebujemo najboljši izkoristek barv za naš način tiskanja. Priporočeno je, da uporabljamo OEM kartuše, če želimo najboljšo kvaliteto barv in najdaljšo garancijo proizvajalca.

Kompatibilne kartuše so odlična izbira, če veliko tiskamo, saj bomo prihranili ogromno sredstev zaradi izboljšane učinkovitosti porabe barv. Lahko so celo tudi boljše od OEM, vendar je to popolnoma odvisno od proizvajalca.

Obnovljene kartuše pa so odlične, če želimo najboljšo kakovost tiska in kompatibilnosti z našim tiskalnikom po ugodni ceni. Poleg tega pa bomo tudi bolj ekonomično porabili sredstva namenjena za nakup barve.

Članki iz iste kategorije: