Kaj je denarnica za kriptovalute?

Ob vedno večji popularnosti kriptovalut potrebujemo način s katerim lahko varno in učinkovito shranimo svoja sredstva. To nam omogoča denarnica za kriptovalute, saj z njo lahko nakažemo ali prejmemo digitalne valute. Vsaka denarnica vsebuje privatni in javni ključ in uporablja Blockchain tehnologijo. Tako lahko trgujemo z Bitcoinom ali katerokoli drugo elektronsko valuto, ne glede na to kje se nahajamo. Poglejmo si podrobno kako ta tehnologija v resnici deluje in kaj so prednost in slabosti uporabe.
Digitalne valute so se v zadnjih nekaj letih močno razširile. Danes jih uporablja na milijone ljudi, veliko od katerih se preživlja samo z trgovanjem kriptovalut. Upravljanje z njimi je lažje, če uporabljamo denarnice za kriptovalute. V njih ni shranjena nobene valute, saj deluje popolnoma drugače, kot bi sprva pričakovali. Vse digitalne valute so shranjene v tehnologiji z imenom blockchain.

Kako deluje vse skupaj?

Kripto denarnice uporabljajo blockchain tehnologijo s svojim privatnim in javnim ključem, ki nam omogočajo spremljanje stanja na našem računu, sprejemamo sredstva ali jih nakazujemo.
Ko se odločimo nekomu nakazati naša sredstva, kot je Bitcoin, se odrečemo lastništvu dela naših sredstev, ki se nato vežejo na naslov denarnice prejemnika. Tako se mora privatni ključ prejemnikove denarnice ujemati z javnim naslovom(javni ključ) valute, ki jih je bil dodan. Če se privatni in javni ključ ujemata, se prejemniku poviša stanje kriptovalute, ki smo mu jo poslali.
Različne vrste kripto denarnic

Denarnica za kriptovalute

Denarnice za kriptovalute poznamo v različnih oblikah. Lahko jih uvrstimo med sledeče 3 kategorije:

 • Namizne
  Namizne kripto denarnice so morda najbolj razširjene ta trenutek, saj obstajajo v obliki programov, ki ga prenesemo na svoj računalnik. Tako jih lahko uporabljamo na namiznem računalniku in prenosniku. Programske denarnice so tudi zavarovane z močno enkripcijo, kar jih naredi zelo varne za uporabo. Slabost je pa ta, da so občutljive na okužbe naših računalniških naprav z virosom. Pri uporabi take denarnice imejmo vedno posodobljen antivirus.
 • Mobilne
  Narejena za uporabnike, ki so veliko na terenu. Mobilne kripto denarnice so nameščene na naših pametnih telefonih. Največja prednost je ta, da tako denarnico lahko uporabljamo kjerkoli na svetu. So najbolj priročne, saj jih lahko uporabljamo tudi v fizičnih trgovinah. Denarnica za kriptovalute v mobilni obliki je bolj preprosta različica namizne, saj smo omejeni s prostorom, funkcijami in strojno opremo pametnega telefona.
 • Internetne
  Na voljo povsod po svetu, internetna denarnica za kriptovalute je nameščena v oblaku. Do nje lahko dostopamo s prenosnikom, tablico, namiznim računalnikom, pametnim telefonom in drugimi napravami, ki se lahko povežejo na internet. Tako denarnico upravlja tretja oseba (podjetje), ki mora biti zaupanja vredna.
 • USB
  Se razlikujejo od ostalih denarnic za kriptovalute po temu, da imajo shranjen privatni ključ na svoji strojni opremi. Take denarnice so povečini v obliki USB ključa in omogočajo, da so naša sredstva shranjena lokalno na strojni opremo, kar poveča varnost. Na take denarnice lahko shranjujemo tudi različne digitalne valute. Vse kar potrebujemo za uporabo je računalnik in prosto USB režo, nakar samo vtipkamo svoje geslo in že lahko pošiljamo in prejemamo sredstva.
 • Papirnate
  Denarnica za kriptovalute v papirnati obliki je najbolj preprosta, vendar tudi zelo varna za uporabo. Na listu papirja so napisani naši javni in privatni ključi, ki jih lahko uporabljamo za trgovanje. Pri takih denarnicah potrebujemo tudi posebno programsko opremo, ki ustvari ključe, ki jih lahko natisnemo. Za prejemanje sredstev potrebujemo programsko denarnico, kamor lahko nakažemo želeno vsebino kriptovalut in potem z njo trgujemo. Naša papirnata denarnica je pa popolnoma varna, saj do nje nihče ne more dostopati razen nas.

Varnost in digitalne denarnice

Glede na to kakšno vrsto denarnice uporabljamo, imamo različen nivo varnosti. Če uporabljamo katerokoli denarnico, se vedno prepričajmo, da imamo posodobljen antivirus in naš računalnik, telefon, tablica ali druga naprava ni okužena. Vsa tehnologija, ki temelji na spletni uporabi je vedno odprta za razne napade. Podjetja, ki skrbijo za našo platformo, kjer trgujemo z kriptovalutami vedno posodabljajo svoje varnostne ukrepe. Spletne denarnice so se izkazale v zadnjih letih kot najbolj varne od vseh tako, da nam ni potrebno skrbeti.

Veliko lahko tudi storimo za varnost sami. Vedno se prepričajmo s kom bomo trgovali in kateremu podjetju bomo zaupali varnost naših sredstev. Posodobljen operacijski sistem na katerem dostopamo do denarnice mora imeti vedno aktiviran požarni zid. Obenem se moramo prepričati, da je naprava brez virusov ali drugih programov, ki bi nam lahko ukradli informacije.

Članki iz iste kategorije: