Reševanje iz RAID polj

RAID je tehnologija, ki omogoča večjo zmogljivost read/write operacij na trdem disku in se primarno uporablja za strežnike. Medtem ko je RAID odlična rešitev za pohitritev dostopa do različnih strežnikov v poslovnem in domačem svetu, je lahko reševanje podatkov veliko bolj zahtevno, kot pa če bi imeli klasičen trdi disk ali SSD v uporabi. RAID poznamo v različnih konfiguracijah pri katerih so ključne razlike, ki določajo okolje uporabe. 

Če imamo problem z RAID strežnikom, je najverjetneje, da ne moremo dostopiti do podatkov shranjenih na njem. Ker je postavitev RAID strežnika veliko bolj zakomplicirana kot, če uporabljamo navaden disk, je tudi reševanje podatkov s takega sistema lahko zelo zahtevno.

trdi diski v RAID polju
RAID je tehnologija, ki omogoča večjo zmogljivost read/write operacij na trdem disku.

Sistemi RAID

RAID 0 

To je ena izmed najbolj pogostih konfiguracij saj so podatki razpršeni po (vsaj dveh) trdih diskih. Tako dobimo veliko hitrejše delovanje sistema, ki pa ga je lahko zelo težko ponovno vzpostaviti, če imamo težave z enim ali več diski. Takega sistema ne uporabljamo za podatke, ki so nujni za naše delo ampak kjer želimo imeti najvišjo zmogljivost našega strežnika, podatki nam pa niso tako pomembni.

Kaj je RAID polje?

RAID 1

RAID 1 je sistem kjer so podatki kopirani na 1 ali več diskov z primarnega diska. To je najboljša rešitev za strežnike, kjer hranijo pomembne podatke saj če odpove katerikoli disk, se podatki avtomatsko prekopirajo na novega (hotswap), ko ga nadomestimo. 

Več preberite v članku https://www.prenosdomene.si/resevanje-iz-raid-polj/

Članki iz iste kategorije: