Virtualno gostovanje VPS

Poznamo več vrst gostovanja izmed katerih je najbolj popularno vps gostovanje. Ponuja izjemno prilagodljivost glede na naše potrebe, saj lahko povečujemo ali omejimo zmožnosti vps gostovanja po želji. Tako lahko naše podjetje in projekti rastejo in po želji povečamo prostor, hitrost in pasovno širino strežnika, ko to potrebujemo.

Pravo gostovanje za pravo nalogo

Trenutno najbolj priljubljeno, vps gostovanje je samo ena vrsta gostovanja med katerimi lahko izbiramo, ko postavljamo svojo spletno stran.

Vps gostovanje je virtualno gostovanje, kar pomeni, da oponaša namenski strežnik. Pri vps gostovanju si v resnici delimo fizični strežnik z drugimi uporabniki, ki so pa popolnoma ločeni od nas. Vsaka spletna stran na vps strežniku je samo naša in si ne deli podatkov z drugimi spletnimi stranmi. Če povzamemo zakaj je vps gostovanje tako popularno:

  • Prilagodljivost
    Lahko kadarkoli si povečamo zmogljivosti našega dela strežnika v vps okolju.
  • Varnost
    Do naših podatkov lahko dostopamo samo mi in nihče drug, čeprav si delimo strežnik z drugimi uporabniki
  • Nemoteno delovanje
    Našo spletno stran lahko posodabljamo in pri tem ne motimo drugih uporabnikov ali jim ustavljamo promet

Namensko in vps gostovanje

Kaj je razlika med namenskim gostovanjem, če ga primerjamo z vps gostovanjem? Ko najamemo cel strežnik za našo uporabo je to namensko gostovanje. Tako pridobimo največjo hitrost, kar pa redko katero podjetje potrebuje (zelo veliki projekti in obiskane spletne strani). Večini uporabnikov je dovolj vps gostovanje, ki omogoči več uporabnikom, da si delijo isti strežnik in ga obenem prilagajajo svojim potrebam.

Ker je vps gostovanje deljeno med več uporabniki je cena najema zelo nizka v primerjavi s namenskim strežnikom. V bistvu najamemo samo majhen del strežnika in imamo zelo majhne stroške vzdrževanja spletne strani.

Kako deluje?

Virtualni strežnik poganjajo močna orodja kot so VMware ali Virtual Box. Te programi nam omogočajo, da ob istem času uporabljamo več različnih okolij za gostovanje spletnih strani. Vps gostovanje nam tako omogoča, da v vsakem virtualnem okolju se lahko nahaja ena ali več spletnih strani.

Tako lahko povečujemo dodeljena sredstva našemu virtualnem okolju v katerem gostuje naša spletna stran. Lahko povečamo moč procesorja, velikost diska in pasovne širine, kar je največja prednost, ko izberemo vps gostovanje.

Po navadi je zakup večjega dela prostora ali večje procesorske moči potreben, če naša spletna stran raste in ima vedno več obiska.

Članki iz iste kategorije: