Kaj je reševanje podatkov iz diska?

Vsi smo že kdaj izgubili kakšen podatek s diska. Razlogi za to so lahko mnogi, dejstvo pa je, da to ni nikoli prijetno. Če smo kdaj slišali za reševanje podatkov iz diska, se morda sprašujemo kako to deluje. Poglejmo si kako lahko rešimo vsebino našega diska in kaj lahko storimo, da se pred tem zavarujemo.

Izguba podatkov

Izguba podatkov je nekaj, kar lahko ohromi vsakega posameznika kot tudi podjetja. Trdi diski so zloglasni po tem, da se kvarijo, ampak v resnici so to zelo zanesljive naprave. Večinoma je okolje v katerem neprestano delajo krivo, da prihaja do izgube podatkov. Naš trdi disk mora imeti dovolj hlajenja, saj če se vedno pregreva se lahko zelo hitro pokvari.

Velikokrat pa so krivi tudi drugi nepričakovani dogodki, kot so:

  • Strele in električni udari
    Trdi diski, SSDji in vsi spominski mediji so občutljive elektronske naprave, ki se ob preveliki napetosti lahko hitro pokvarijo.
  • Udarci in fizične poškodbe
    Trdi diski uporabljajo magnetne plošče, ki se ob nepričakovanih hitrih premikih in udarci poškodujejo.
  • Starost samega medija
    Trdi diski, ki so 5 ali več let stari so morda še vedno uporabni, vendar je priporočljivo vedno izdelovati varnostne kopije, če uporabljamo staro opremo.
Reševanje podatkov iz diska

Drugi razlogi

Dostop do podatkov na disku lahko izgubimo zaradi problemov z operacijskim sistemom. Lahko, da so virusi, programi ali starost samega operacijskega sistema povzročili, da se nam računalnik noče več zagnati pravilno. Tako smo zaklenjeni iz svojega računalnika in ne moremo dostopati do podatkov. Tako reševanje podatkov iz diska je najlažje, saj sam medij deluje in podatki na njem so nepoškodovani.

Kaj lahko storim, če nimam dostopa do podatkov?

Najbolje je, da celoten računalnik nesemo k strokovnjakom. Če sami odstranjujemo medije, kot so SSD-ji, trdi disk in ostalo lahko hitro kaj poškodujemo. To posebno velja, če tega nismo nikoli počeli. V primeru izgube podatkov računalnik takoj prenehajmo uporabljati in ga odnesimo na servis.

Kako lahko izgubo podatkov preprečim?

Varnostne kopije so edina rešitev, kar se tiče preprečevanje izgube podatkov. Vsi moderni operacijski sistemi imajo že vgrajeno funkcijo varnostnega kopiranja. Najbolje je, da imamo vse pomembne podatke skopiranje nekje na varnem, kot so prenosni diski, strežniki, drugi računalniki ipd.

Članki iz iste kategorije: