Nakup novih amortizerjev za naše vozilo

Nakup novih delov za avtomobil zna biti zelo kompleksno. To še posebej velja, če potrebujemo nove amortizerje. Ogromna izbira na trgu in veliko avtomobilskega žargona nas lahko pusti bolj zmedene kot prej. Temu se lahko ognemo tako, da poznamo nekaj osnov, kar se tiče avtomobilskega vzmetenja. Poleg tega ima vsak amortizer svoj posebne karakteristike in oznake, kar pomeni, da je popolnoma drugačen od drugih. Da bi vam olajšali nakup, si preberita ta kratek in informativen članek.

Osnove vzmetenja na našem avtu

Najbolj pomembna deli našega vzmetenja so amortizerji in blažilniki. Hitro se lahko zmotimo in jih označimo za isti izdelek, vendar ni tako. Med njima so velike razlike in oba sta potrebna, da naše vozilo uspešno premaguje vse ovire na cesti. Poglejmo si bolj podrobno, kaj so:

 • Amortizerji

Prvi del vzmetenja, ki ga vidimo, ko odstranimo kolo. Amortizerji so pritrjeni direktno na šasijo avtomobila. Njihova najbolj značilna lastnost je velika vzmet, ki je povečini črna na osebnih avtomobilih. Na športnih vozilih pa je dostikrat rdeče ali druge barve. Amortizerji imajo nalogo, da ohranjajo višino avtomobila.

 • Blažilniki udarcev

Amortizerji delujejo z blažilniki, kot celoten sistem vzmetenja. Blažilniki so namenjeni, da ko avto zapelje čez oviro, ga dvignejo nazaj na normalno raven višine. Tako preprečujejo, da bi se naš avtomobil tako rekoč gugal, ko zapeljemo čez nepravilno površino na cesti. Dobro delujoči blažilniki mehko in hitro umirijo avtomobil med vožnjo.

Kdaj potrebujemo zamenjavo?

Vzmetenje na vsakem vozilu je izredno pomembno za varno in udobno vožnjo. Če imamo tehnične težave z amortizerji ali blažilniki, lahko hitro opazimo, da se naš avtomobil obnaša drugače na cesti, kot po navadi. To lahko najbolj opazimo med vožnjo v:

 • Nadzoru samega vozila

S slabimi amortizerji bomo težje nadzirali vozili. Tako bo sam avto, kombi, tovornjak ali drugo vozilo težje nadzirati. To bomo najbolj opazili v zavojih, saj bomo imeli občutek, da se celotno vozilo nagiba od strani do strani. Vožnja preko malih preprek pa bo trda in neudobna.

 • Krmiljenje in odzivnost med vožnjo

Če se naš avto nenadoma obnaša drugače med zavijanjem, je zelo verjetno, da potrebujemo zamenjavo amortizerjev. Težje zavijanje in nenehni popravki vozila med vožnjo so znaki, da se moramo posvetiti našemu vzmetenju. Taka vožnja je izredno riskantna pri visokih hitrostih, saj se naš avto lahko obnaša nepredvidljivo.

 • Poseden izgled avta

Če naš avtomobil izgleda, da se je na eni strani sesedel, je to lahko znak, da je nekaj narobe z vzmetenjem. Najbolj pogosto so to blažilniki, saj avta ne dvignejo na normalno višino.

 • Slabo ustavljanje

Ali ste vedeli, da distanca, ki jo avto potrebuje, da se ustavi, je odvisna tudi od amortizerjev in blažilnikov? Temu je tako, saj vzmetenje prejme veliko obremenitev, ko se avto ustavlja. To posebej velja, če nenadoma in hitri uporabimo zavore. Težava z vzmetenjem lahko povzročijo, da se naša pot ustavljanja močno podaljša in poškoduje zavore.

Kako najdemo pravilen del za zamenjavo?

Seveda, poglejte najprej po spletu. Največja spletna trgovina z avto opremo Silux bo zagotovo ponujala kar potrebujete, če pa pri njih ne najdete avto dela zase, je druga možnost ta, da preberemo OEM številko iz blažilnika oziroma amortizerja. OEM nalepke vsebujejo kodo po kateri prepoznamo avtomobilski del. Če tudi tega ne najdemo, lahko vedno povprašamo avtohišo, kjer smo vozilo kupili, za nadomesten del.

Nakup določenega amortizerja je vedno odvisen od naših potreb. Vedno veljajo pa sledeča pravila:

  • Amortizerji so na voljo v različnih cenovnih razredih. Dražji imajo načeloma tudi daljšo življenjsko dobo.
  • Zamenjava katerekoli avto opreme z drugim proizvajalcem, kot originalnim, bo spremenila naše vozilo. S tem mislimo, da če za vzmetenje kupimo dele, ki niso originalni, se bo naš avto obnašal drugače. To ne pomeni, da bo izkušnja vožnje slabša, ampak bo morda avto bolj trd ali mehak ob zavijanju in ustavljanju.
 • Za navdušence nad športno vožnjo obstajajo tudi posebni amortizerji, ki nudijo boljši oprijem ceste in manj izgube energije pri pospeševanju. Enako velja, da lahko kupimo tudi take, ki so narejeni za bolj zahtevne vožnje ali težke tovore.

Svetujemo, da povprašamo prodajalce, če se med ponudbo ne znajdemo, o najboljši izbiri za naše vozilo. Vedno pa priporočamo, da kupimo enake ali podobne dele za avto, če bi radi, da se tako obnaša, kot smo ga navajeni. Če nam za to ni mar, ali pa bi radi boljšo zmogljivost, potem imamo celo vrsto različnih amortizerjev in ostale opreme na voljo.

Na osnovi odčitkov, ki jih posreduje lambda sonda, avtomobilski računalnik zagotavlja boljšo porabo goriva, zmanjšane izpuste toksičnosti in maksimalno moč motorja. Preberite več …

Članki iz iste kategorije: