Kaj je lambda sonda?

V današnjem prispevku bo osrednjo vlogo zavzemala lambda sonda. Morda nekateri od vas niti ne veste, kaj je to oziroma za to besedno zvezo slišite prvič. Ravno zato si vzemite čas in preberite današnji članek, v katerem vam bomo zaupali številne informacije o tem pomembnem delu za avto.

Za začetek vam bomo povedali, kaj je lambda sonda, v nadaljevanju pa se bomo osredotočili na še eno od večjih področij, kjer se ta komponenta zelo koristno uporablja.

Sistem za omejevanje škodljivih vplivov

Najrazličnejše zakonske določbe in velika ozaveščenost ljudi je pripeljala do razvoja sistemov, ki so v prvi vrsti nastali z namenom, da bi omejili škodljive vplive rabe fosilnih goriv in jih tudi zmanjševali. Lambda sonda oziroma kisikova sonda je produkt, ki ima na tem področju zelo pomembno in veliko vlogo. Je del izpušnega sistema, ki zaznava količino kisika v izpušnih plinih.

Lambda sonda je bila razvita v poznih 60. letih prejšnjega stoletja. V današnjem času sta njena največja proizvajalca Bosch in NTK.

Raba na področju avtomobilizma

Lambda sonda se uporabljajo za zmanjšanje emisij iz vozil z zagotavljanjem, da motorji delujejo učinkovito in čisto. Izpušni sistem jeklenih konjičkov predstavljajo preprost sistem za izpust plinov. Pomembno vlogo pa imajo tudi na direktno prispevanje k zmanjševanju izpusta strupenih plinov v atmosfero. Tovrstni sistem v sodobnem času spada v središče reševanja okoljevarstvenih težav.

Sicer pa so izpušni sistemi vozil izpostavljeni različnim močnim vplivom iz zunanjega okolja. Pri tem mislimo predvsem na kondenzacijo, brizganje vode, blata, soli, močne vibracije in številne mehanske obremenitve. Taki sistemi so sestavljeni iz različnih delov. Potekajo od motorja do zadnjega dela vozila. Njegova dolžina znaša približno 3 metre, oblika pa je najbolj odvisna od motorja in tudi od tipa vozila.

Število lambd sond v vozilu

Število lambd sond v vozilu je odvisno od tipa vozila. Najpogosteje ima vozilo eno lambdo sondo pred in eno za katalizatorjem. Avtomobili z večvaljnimi motorji pa lahko uporabljajo do 4 sonde. Vsaka vrsta valja ima namreč svoj izpušni kolektor in katalizator.

Raba v kotlih za ogrevanje

Lambda sonda je nepogrešljiv element tudi v kotlih za ogrevanje. Sistemi izgorevanja v kotlih potekajo nekoliko drugače kot v avtomobilih. Vsak kotel je sestavljen iz dveh delov. Prvi kotel je namenjen uplinjanju trdega goriva, drugi pa za popolno izgorevanje. Lambda regulacija v takem primeru skrbi za krmiljenje ventilatorja in motornih loput za dovajanje zgorevalnega primarnega in sekundarnega zraka. Sonda pa pošilja podatke o zgorevalnih parametrih. Tako se uravnava jakost gorenja, in sicer v kombinaciji s senzorji zračnega pretoka.

Sestava sonde

Lambda sonda je sestavljena iz keramičnega telesa. To je prepustno za pline in je znotraj in zunaj prevlečeno s tanko plastjo platine. Tudi za je prepustna za pline. Zunanja plast platine je prevlečena s porozno keramično plastjo oziroma mrežico. Keramično telo je pred udarci še dodatno zaščiteno, in sicer s kovinsko cevjo z več zarezami. Njena zunanja ploskev je izpostavljena izpušnim plinom. Notranja ploskev pa je povezana z atmosferskim zrakom. Prek platinaste plasti je lambda sonda povezana z navzven speljanim priključkom.

Nakup lambde sonde

V nadaljevanju vam bomo zaupali, kje lahko tak element kupite. Na trgu je kar nekaj izjemno dobre ponudbe. Mi pa vam vsekakor priporočamo najboljšo. Dobite jo v spletni trgovini Silux. Poleg lambde sonde na istem mestu izbirate še med številnimi drugimi vrhunskimi deli za svoja vozila. Izbira kategorij avto delov je res velika. Na voljo so vam različna svetila, ogledala, karoserija, stekla, hladilni sistemi, deli za podvozje in pogon ter motor in še veliko dodatne opreme.

Predstavitev lambde sonde

Na spletnem mestu silux.si boste prav tako naleteli na zelo podrobno predstavitev lambde sonde. Pred izbiro in nakupom tovrstnega elementa, si lahko predstavitev preberete, poleg tega si izdelek lahko ogledate s pomočjo realne slike.

Pri nakupu tako pomembnega avto dela, kot je lambda sonda, vam lahko pomagajo tudi spletni trgovci. Tem lahko v obliki vprašanj ali želj pošljete kar mail ali pa jih pokličete po telefonu. Še bolje pa je, če prodajalce obiščete kar v živo. Tako bo svetovanje še bolj pristno, nakup pa morda še hitrejši.

Če si za svoje vozilo torej želite le najbolje, potem je trgovina Silux zagotovo odlična rešitev. Nakupovanje poteka kar od doma, kamor vam vse naročene izdelke dostavijo v najkrajšem možnem času. Vsak izdelek ima tudi garancijo.Članki iz iste kategorije: