Posebne dejavnosti na Pelješcu

Pojdite na jadranje na deski v Viganj 

Viganj se udobno nahaja na jugozahodni obali Pelješca, le na pol poti ob ozkem Korčulskem kanalu, kar ga postavlja v sam vrtinec vetrovnega tunela. Tu piha znameniti poletni maestral, ki je dvakrat močnejši kot kjer koli drugje ob hrvaškem Jadranu.

Viganj, Pelješac
Windsurfing v Vignju, Pelješac

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja se je v teh krajih začelo uveljavljati jadranje na deski, kar se je zgodilo približno v istem obdobju, ko se je ta šport razmahnil v Evropi. Od takrat so se v obalni vasi Viganj (Pelješac) začele odpirati šole in klubi, pa tudi kampi, bari in trgovine, ki so bili namenjeni deskarjem, ki so se v poletnih mesecih zgrinjali na to območje.

Na tem območju sta že dolgo uveljavljeni šoli Water Donkey in Liberan. Mesec julij velja za najboljši mesec za deskanje. Lahkoten jugovzhodni veter, ki piha zjutraj, pomaga začetnikom, medtem ko se izkušeni deskarji lahko borijo proti močnejšim vetrovom zgodaj popoldne in pozneje. 

Vstopite v Ston in si privoščite ostrige 

V zalivu Mali Ston so Rimljani prvič gojili ostrige. V osemdesetih letih 19. stoletja so bile ustanovljene kmetije, ki so ustvarile cvetočo industrijo, ki se je ohranila vse do danes. Razkošna poslastica v pariških restavracijah, kakovostne ostrige pa lahko na tem območju kupite ob cesti, tako kot kupujete cenovno dostopne sezonske pridelke. 

Pelješac, Hrvaška: Raziskovanje dežele vin in ostrig

Ostrige lahko pojeste v bolj formalnem okolju, kot je Bakus, lokalna restavracija v zgodovinskem središču Stona. Odlične ostrige na tem območju, ki se prodajajo po ceni le nekaj več kot 1 evro, lahko uživate obložene, kot predjed, v ostrigovi juhi ali kot del obveznega krožnika s školjkami. 

Potapljanje v Dubi in Divni

Na manj obiskani severni obali Pelješca, dobro oddaljeni od vinskih kleti Trstenik in mest za jadranje na deski Viganj, so plaže ne le bolj prazne, ampak tudi bolj nedotaknjene. Le streljaj od Trpanja boste našli idilično Divno. Nekateri srečneži imajo na tem območju svoje domove s pogledom na čudovito gladko prodnato obalo in zaliv. Ker tu ne boste našli restavracij ali barov, poskrbite, da boste imeli s seboj svoje osvežilne pijače in prigrizke. 

Malo naprej boste odkrili Dubo ali Dubo Pelješko, ki je prav tako privlačna s svojim kristalno čistim morjem, belimi kamenčki in nekaj zibajočimi se čolni. Na hrbtni strani plaže je skromna ribiška skupnost, ki se ukvarja s svojimi vsakdanjimi posli.

Članki iz iste kategorije: