Lepe znamenitosti v Trstu

1. Piazza Unità d’Italia – Trg italijanske enotnosti

To je srce mesta, zato si zasluži biti prednostna destinacija ob obisku Trsta. Ta čudoviti trg velja za največji mestni trg s pogledom na morje v Evropi. Starodavni trg je bil precej drugačen kot danes. Zaradi cerkve, zgrajene leta 1367, se je imenoval Trg svetega Petra. Cerkev je pet stoletij stala na mestu, kjer danes stoji “model” mestne hiše.

Trg italijanske enotnosti (Trst)
Trg italijanske enotnosti v Trstu v Italiji

Trg se je preimenoval v Piazza Grande. Po priključitvi Italije pa je postal Piazza Unità d’Italia -Trg italijanske enotnosti. Trg ima različne kulturno in zgodovinsko pomembne stavbe, ki predstavljajo slavno rimsko dobo prek ostankov Mussolinijevega režima do sodobnih arhitekturnih simbolov.

2. Grad Miramare

Nadvojvoda Ferdinand Maksimilijan Habsburški je zgradil Grad Miramar v normanskem slogu, da bi občudoval očarljivo lepoto tega območja. Stavba je zgrajena iz belih istrskih kamnitih blokov. Dodeljen je bil poverjeništvu za likovno umetnost, leta 1955 pa je postal nacionalni muzej.

Veličasten grad Grad Miramare

Zdaj si lahko ogledate grajske prostore, v katerih je pohištvo in dragocena dela, ki jih je zbral nadvojvoda. Sprehodite se lahko po bujnem grajskem parku z redkimi vrstami dreves. Tu lahko vidite mehiške araukarije in dve trideset metrov visoki sekvoji, ki ju je zasadil sam nadvojvoda, indijski bambus in azijski arbutus.

3. Hrib San Giusto

Ko obiščete Trst, morate obiskati to zgodovinsko znamenitost mesta. Ostanki bazilike, ki se nahajajo na trgu, dokazujejo njen pomen že od rimskih časov. S te točke lahko opazujete zaliv in mestni sistem pod njim. Tu se nahaja impresiven grad San Giusto, ki je bil zgrajen, ko je Trst prišel pod avstrijski nadzor. Na tem sproščujočem mestu si boste lahko vzeli čas za raziskovanje okoliških lepot. V kraju se nahajajo katedrala San Giusto, muzej in orožarna, ki si jih lahko ogledate.

4. Teatro Romano

Ruševine gledališča iz rimske dobe se nahajajo sredi mesta. Starodavni rimski amfiteater naj bi bil zgrajen sredi 1. stoletja našega štetja. Postavljen je nekaj ulic stran od trga Piazza Unità d’Italia in na dnu hriba San Giusto. Za razliko od drugih ostankov rimske dobe se gledališče nahaja v središču mesta, zaradi česar je edinstveno. Okoli njega so zgradbe in supermarketi.

Članki iz iste kategorije: