Ključne komponente modernega jeklenega konjička

Vsak voznik ima veliko prednost, če pozna glavne sestavne dele svojega vozila. Tako se zaveda pomembnosti, ki jo ima karoserija avtomobila kot tudi drugi sestavni deli. Ker so današnja vozila sestavljena iz več komponent, moramo poznati vsaj najbolj ključne. To nam omogoča, da lažje prepoznamo težave, ko se pojavijo. Obenem pa bomo za naš avtomobil lažje skrbeli, ker se bomo zavedali nalog osnovnih in bolj naprednih mehanikih in elektronskih delov. Poleg tega pa je dobro poznati glavne namene vetrobranskega stekla, alternatorja, akumulatorja in drugih avto delov.

Karoserija avtomobila je narejena iz jekla

Dandanes večino avtomobilov uporablja ogrodje narejeno iz jekla. Ker je jeklo razmeroma močan material, je karoserija avtomobila sestavljena pretežno iz omenjenega materiala. Res je, da so nekateri deli plastični in gumijasti, vendar je večinoma sestavljeno iz jekla.

kvalitetni rezervni deli za avto
Rezervni deli za avto pritrjeni na ogrodju dajo videz avtu.

Dober razlog za izbiro omenjenega materiala je tudi ta, da so popravila lažja. V tovarnah avtomobilov je jeklo tudi mogoče izoblikovati v različne oblike. To pa pomeni, da oblikovalci in inženirji vozil lažje ustvarijo obliko karoserije avtomobila, ki je aerodinamična, strukturno varna in učinkovita.

Karoserija avtomobila opravlja več nalog hkrati

Skozi leta obstoja serijske izdelave avtomobilov, so oblikovalci in inženirji skupaj sodelovali, da bi skupaj našli različne rešitve na mnogo tehničnih težav. Ko so bili avtomobili še dokaj počasni, ni bilo potrebe po ustvarjanju aerodinamičnih oblik. V 50. in 60. letih prejšnjega tisočletja in tudi prej so vozila postajala vedno hitrejša.

BMW serije 7. Karoserija iz karbonskih vlaken

Tako ni bilo več zadovoljivo, da je karoserija avtomobila oglatih in preprostih oblik. To pa zato, ker je upočasnjevala vožnjo, zaradi zračnega upora.

Članki iz iste kategorije: