Kako in koliko časa poteka registracija domene?

Če ne uporabljate spleta in o njem ne veste kaj dosti, potem vam je verjetno izraz registracija domene povsem neznan. Po drugi strani pa se boste morali morda tudi sami kdaj soočiti s tem, če boste zaradi svojega dela morali izdelati svojo lastno spletno stran. Verjetno pa vas že narava vašega dela kar sama od sebe sili k uporabi spleta in so vam tovrstne zadeve že dobro poznane.

Ko boste v bližnji prihodnosti želeli izdelati spletno stran, je že na samem začetku dobro, da vam pri tem pomagajo strokovnjaki s tega področja. Že res, da ste se morda izdelovanja spletnih strani učili v šoli, a če na tem področju niste vešči, sami ne boste mogli izdelati dovolj kakovostne spletne strani, posledično na njej ne bo toliko obiskovalcev, kot bi jih morda imeli.

Kaj je dobro vedeti pred izdelavo spletne strani?

Še preden se vneto skupaj s strokovnjaki lotite izdelovanja spletne strani, ne bi bilo prav nič narobe, če bi na to temo prebrali kakšen strokovni članek ali celo knjigo. Poskusite si povsem razjasniti pojme, kot so na primer registracija domene, prosta domena, domensko ime, domenska končnica, spletno gostovanje.

Registracija domene
Pred začetkom izdelave spletne je priporočljivo da registrirate domeno

Ne nazadnje bo od vas zahtevano tudi to, da se preveri domeno oziroma domensko ime, ki ste si ga izbrali. Kako se stori to, prav tako lahko izveste v kakšnem spletnem članku ali blogu.

Kako preprosto je registrirati domeno?

Čeprav se vse skupaj sliši precej komplicirano, pa registracija domene ni zahteven postopek, vzame pa vam le malo časa. Seveda si morate pred tem izbrati primerno ime za domeno in domensko končnico.

Izbira imena domene. Najprejnaredite to!

Obstajajo prav posebna priporočila, kako izbrati najprimernejše domensko ime in čemu se je dobro izogibati. Dobro si preverite tudi to, kako pomembno je izbrati primerno domensko končnico. Še posebej tedaj, kadar boste s svojo spletno stranjo želeli prodreti na tuji trg.

Zasedenost izbranega domenskega imena

Morda vam bo registracija domene vzela nekaj več časa, ker bo kar nekaj domenskih imen že zasedenih in boste morali torej iskati nova. A nič zato. Vsaka stvar je za nekaj dobra in tudi novo ime za domeno boste zagotovo hitro našli.

Ko se preveri domeno, da je ta še prosta, in ko se ugotovi, da je, se lahko lotite registracije domene.

Vrste gostovanj spletnih strani

Spletno gostovanje je vrsta storitve, ku uporabnikom zagotavlja najetje prostora na strežniku oziroma na zmogljivem računalniku, ki je preko spletne povezave nenehno povezan v svetovni splet.

VPS gostovanje
VPS gostovanje je navidezni zasebni strežnik

Seveda je teh vrst gostovanja več, med njimi tudi tako imenovano VPS gostovanje. Med najbolj priljubljene vrste se prištevajo še deljeno gostovanje, reseller gostovanje, e-poštno gostovanje, ki lahko nadomesti vaš Gmail račun.

Kaj je VPS strežnik?

VPS gostovanje oziroma VPS strežnik je navidezni zasebni strežnik, ki deluje tako, da je znotraj enega fizičnega strežnika urejenih več virtualnih strežnikov, in to z lastnimi zmogljivostmi. Namenjen je nekoliko bolj zahtevnim naročnikom, ki imajo specifične zahteve.

VPS gostovanje odlikuje zelo visoka stopnja prilagodljivosti. Naročniku namreč omogoča svobodo pri konfiguraciji sistema, pri izbiri strojnih zmogljivosti in ne nazadnje pri izbiri programske opreme.

Vzdrževano in nevzdrževano VPS gostovanje

Na voljo je vzdrževano in nevzdrževano VPS gostovanje spletnih strani. Prvo je namenjeno naročnikom, ki s strežnikom ne želijo upravljati sami. Nevzdrževano gostovanje VPS pa je namenjeno tistim, ki so vešči administracije strežniškega okolja.

V povezavi z VPS strežnikom pa je treba vsekakor razjasniti tudi, kaj je namenski strežnik. To je vrsta strežnika, ki je v celoti namenjena samo enemu naročniku in zagotavlja popolno prilagodljivost. V tem primeru je od ponudnika lahko ponujena tudi storitev na ključ. To pomeni, da poskrbi za postavitev in celotno vzdrževanje strežniškega okolja, obenem še za varnost sistema, za licenčno programsko opremo, za redne rezervne kopije.

Kaj je reseller gostovanje?

Reseller gostovanje pa je vrsta storitve, pri kateri kot naročnik zakupite večji paket gostovanja. Zagotavlja vam razdelitev paketa, in sicer na manjše enote in nadaljnjo prodajo. Namenjeno je zlasti spletnim agencijam, razvijalcem, izdelovalcem spletnih strani in še drugim spletnim strokovnjakom.

Naročnik s pomočjo reseller gostovanja lahko tudi zasluži, saj omogoča nadaljnjo prodajo.

Komu je namenjeno e-poštno gostovanje?

E-poštno gostovanje je namenjeno tistim, ki ne potrebujete prostora za postavitev spletne strani, temveč zgolj za hranjenje elektronske pošte. V tem primeru je ključna možnost uporabe e-poštnih predalov, ki so vezani na registrirano domeno, in torej niso vezani na uporabo brezplačnih elektronskih naslovov.

Članki iz iste kategorije: