Spletno gostovanje in domene

Domena in spletno gostovanje sta pojma, za katera marsikdo ne ve, kaj točno pomenita. Glede na to, da sta storitvi nujno potrebni za delovanje praktično vsake spletne strani, teh pa je na internetu iz dneva v dan več, je prav, da pojma postaneta znana prav vsem.domene in gostovanje

Spletno gostovanje

Pred postavitvijo spletne strani moramo poiskati ponudnika gostovanja in pri njem zakupiti prostor na strežniku, ki je neprestano povezan z internetom. Storitev zakupa se imenuje spletno gostovanje, prav tako se pogosto uporablja besedna zveza gostovanje spletnih strani, čeprav gre v resnici lahko tudi za gostovanje spletne trgovine, foruma, aplikacije…
Če obiščemo spletno stran kakšnega izmed številnih ponudnikov gostovanja, lahko hitro opazimo, da obstaja več vrst storitve. Daleč najpogostejše, obenem tudi najcenejše, je deljeno oz. shared gostovanje – strežnik si v tem primeru deli več naročnikov. Ravno zaradi deljenja je cena precej nižja, saj lahko na istem strežniku gostuje tudi več 100 spletnih strani.
Dražji obliki sta VPS in namensko oz. dedicated gostovanje, ki sta namenjena naprednejšim naročnikom, torej takšnim z zahtevnejšimi spletišči ali spletnimi trgovinami, kjer vsakodnevno prihaja do visoke obiskanosti in visokega prenosa podatkov. Cene omenjenih vrst storitve so precej višje, prav tako pa je v večini primerov potrebno najti osebo, ki skrbi za vzdrževanje in posodabljanje strežnika.


Vse bolj priljubljeno obliko storitve predstavlja gostovanje za nadaljnjo prodajo oz. reseller gostovanje. Veliko pove že njegovo ime – gre namreč za možnost nadaljnje prodaje. Pri ponudniku zakupimo večjo enoto prostora na strežniku, to enoto razdelimo na poljubne manjše dele, manjšim delom določimo poljubne cene, nato pa jih prodajamo dalje končnim naročnikom. Če npr. zakupimo večji del za ceno 50 € na mesec, nato pa kreiramo 20 manjših enot, za katere svojim strankam računamo 5 € na mesec, lahko zaslužimo še enkrat več, kot moramo za gostovanje plačati ponudniku. A seveda ni vedno tako enostavno. Storitev je namenjena predvsem agencijam in podjetjem, katerih primarna dejavnost je izdelava spletnih strani. Z reseller gostovanjem lahko svojim naročnikom ponudijo celovito rešitev.

Domena

Da je naše spletno mesto dostopno na želenem spletnem naslovu, moramo registrirati domeno. Običajno ponudniki na svojih straneh ponujajo gostovanje in domene, zato se večina odloči obe storitvi zakupiti ‘pod isto streho’. A včasih to ni najbolje, saj imajo nekateri registrarji cene postavljene višje kot drugi. Ob tem pa moramo poudariti, da je osredotočenost zgolj na cene napačno, saj imajo določeni registrarji mnogo bolj dodelan naročniški center za upravljanje domen, poleg tega pa tudi boljšo podporo naročnikom. Svetujemo vam, da pred registracijo domene preverite razne forume in bloge, veliko pa vam bo pomagal tudi prvi vtis, ki ga boste dobili ob obisku strani posameznega registrarja.
Domena je torej spletni naslov, na katerem je lahko postavljeno naše spletišče. Domeno sestavljata ime in domenska končnica, med njima pa stoji znak – pika. Če je želeno domeno (torej ime v kombinaciji s končnico) pred nami registriral že nekdo drug, je sami ne moremo registrirati, saj je vsaka domena unikatna. V kolikor pa se nam neko ime domene zelo dopade, lahko preverimo, če je morda prosta kakšna druga istoimenska domena. Svetujemo vam, da preverite domenski končnici .com in .net, za potrebe strani v slovenskem jeziku pa tudi .si. Tudi .eu domena je lahko odlična, še posebej v primeru, da je vaša stran večjezična, z njo pa ciljate na prebivalce Evropske unije.

Članki iz iste kategorije: