S katerimi pojmi se nujno srečamo pri postavitvi spletne strani?

Postavitev svoje spletne strani je zagotovo izjemno pomemben dogodek v našem življenju. Zlasti to velja za vse tiste, ki želite s pomočjo spleta še bolj uspeti oziroma prodreti na trg. Pri izdelavi takšne strani pa se seveda srečamo s številnimi pojmi, kot so domena, web hosting oziroma gostovanje spletnih strani, registracija domene. Nekateri omenjeni pojmi so nam bolje poznani, drugi manj. Zagotovo pa je najpomembneje, da nam pri izdelovanju tako pomembnega izdelka ob strani stojijo izkušeni strokovnjaki.

Kmalu na začetku izdelovanja spletne strani bo na vrsti izbira domene. To je unikatni spletni naslov, preko katerega obiskovalci lahko dosežejo določeno spletno stran. Sestavljena je iz dveh delov, in sicer iz imena ter domenske končnice.

Registracija domene

Če torej želimo imeti svojo domeno, jo je treba tudi registrirati. Registracija domen poteka pri številnih registratorjih domen. Pri tej storitvi moramo imeti že izbrano ime domene in domensko končnico oziroma tako imenovano vrhnjo domeno. Če je ta že registrirana s strani neke druge osebe, je torej ne moremo registrirati.

Gostovanje spletnih strani pa pomeni zakup prostora na strežniku
Če torej želimo imeti svojo domeno, jo je treba tudi registrirati. Gostovanje spletnih strani pa pomeni zakup prostora na strežniku, kjer bo vaša domena oz. spletna stran gostovala.

Na voljo so generične ter nacionalne domene. Registracija je pri določenih domenah neomejena, kar pomeni, da lahko kdor koli registrira poljubno veliko število vrhovnih domen. Za nekatere druge pa seveda veljajo vnaprej določene posebne omejitve.

Prosta ali zasedena domena?

Kaj storiti, če je vaše izbrano ime domene že zasedeno, ko ste mislili opraviti registracijo domene?

Izbrati povsem izvirno ime domene s primerno domensko končnico je lahko kar precej težavna naloga. Veliko privlačnih oziroma zanimivih domen je namreč že registriranih. Medtem ko so na nekaterih domenah postavljene spletne strani, so druge na voljo za nakup.

Članki iz iste kategorije: