Kaj po domače pomeni gostovanje spletne strani?

Spletno gostovanje je vrsta storitve, ki pomeni zakup prostora na strežniku, strežnik pa označuje izjemno zmogljiv računalnik. Ta je preko hitre povezave ves čas povezan na internet.

Različne vrste gostovanja spletne strani

Ko potrebujete zakup spletnega gostovanja, je treba ob tem biti nekoliko bolj specifičen. Obstajajo namreč različne storitve za gostovanje spletne strani.

SSL certifikat je digitalno potrdilo, ki se uporablja za zagotavljanje varnosti spletnih komunikacij.

Na voljo je deljeno, namensko, VPS, reseller gostovanje ter gostovanje v oblaku in tudi kolokacija. Verjetno ste kje na spletu zasledili tudi možnost povsem brezplačnega hostinga spletnih strani. Zavedati se morate, da ima takšna oblika storitve precej več slabosti kot pa prednosti. Pogosto se izkaže, da je brezplačno gostovanje pravzaprav slaba naložba.

Osnovna stebra vsake spletne strani sta torej omenjeno gostovanje pa tudi domena. Tema dvema storitvama pa se pridružuje še tretji steber. To je SSL certifikat, o katerem bo govora nekoliko kasneje.

Deljeno spletno gostovanje in njegove največje prednosti

Gostovanje spletne strani je torej lahko tudi deljeno. Takšna vrsta se ponaša s kar nekaj prednosti, seveda bomo izpostavili tudi slabosti.

Največje prednosti deljenega gostovanja na spletu so stroškovna učinkovitost, strokovno znanje za uporabo ni nujno potrebno, preprosta uporaba in dostopen vložek. Tovrstna oblika nudi uporabniške vmesnike, kjer se lahko znajde prav vsak začetnik oziroma laik.

Predstavitev SSL certifikatov

SSL ali Secure Sockets Layer označuje protokol, ki zagotavlja šifrirano povezavo med odjemalcem oziroma uporabnikom ter strežnikom. Podatki se torej zmorejo prenašati na varen način. SSL certifikat je torej zlasti priporočljiv, ko se preko internetnega mesta prenašajo oziroma pretakajo osebni podatki, bančne transakcije in podobno.

Ker se tovrstni certifikat pojavlja v več različicah, je pametno vedeti, katera je najprimernejša za vas. Obstajajo na primer SSL certifikati za domensko potrditev. Takšna vrsta je namenjena predvsem manjšim spletnih stranem. Dobra izbira je tudi za Facebook aplikacije ter za Google.

Članki iz iste kategorije: