Kako narediti dober logotip

Ustanovitev novega podjetja je veliko več, kot le ureditev dokumentacije in pohod skozi vse birokratske postopke. Odpiranje novega podjetja pomeni tudi prvi korak pri oblikovanju nove blagovne znamke. Ključnega pomena je namreč, da identiteto podjetja gradite od samega začetka in na trg preko nje takoj začnete pošiljati sporočila. Eden izmed najmočnejših načinov sporočilnosti podjetja je logotip, ki je edinstven identifikator podjetja in blagovne znamke ter je izraz vsega kar vaše podjetje pomeni. Kje torej začeti oblikovanje logotipa? V nadaljevanju si poglejte nekaj ključnih korakov, ki jih boste morali narediti, da boste dobili dober logotip. logotip

Začnite z zgodbo

Strokovnjaki za marketing vedo povedati, da se ljudje veliko močneje povežejo s podjetjem na podlagi zgodb, kot na podlagi dejstev. To pa pomeni, da je oblikovanje logotipa proces, kjer morate znati logotipu vašega podjetja vpihniti dušo. Zato se, preden sploh začnete razmišljati o izgledu logotipa, najprej vprašajte kakšna zgodba se skriva v ozadju vašega podjetja. Distancirajte se od vprašanja KAJ delate in se osredotočite na vprašanje ZAKAJ to delate. Ta ZAKAJ predstavlja vašo zgodbo.

Generiranje idej in skic

Ko poznate zgodbo je čas, da se premaknete od besed k dejanjem torej k vizualizaciji vašega logotipa. Vzemite slovar in poiščite pet do deset besed, ki opisujejo ne samo kaj delate, ampak predvsem zakaj to delate. Vsaka izmed teh besed se namreč lahko izvrstno prileže konceptu logotipa, ki ste si ga zamislili. Na podlagi tega začnite risanje najrazličnejših idej logotipa. Dopustite, da prelijete na papir vse kar vam pade na pamet. Pustite domišljiji prosto pot in oblikujte preproste in unikatne podobe. Ko pridete do barv se zavedajte, da lahko te bodisi naredijo bodisi uničijo dober logotip. Izberite barve, ki se ujemajo s trgom na katerem nastopate. Če je le mogoče naj logotip vsebuje največ tri barve.

Izberite najboljše osnutke in jih preizkusite

Ko so na papir prelite vse ideje izberite tri najboljše in jih delite z ljudmi, ki jim zaupate in od katerih lahko pričakujete konstruktivno kritiko. Mnenja vzemite na znanje in na podlagi teh izberite osnutek, ki bo šel v dokončno grafično oblikovanje logotipa. Slednji bolj tehnični del, če seveda tega niste vešči sami, je dobro zaupati profesionalnim oblikovalcem. Ti v zaključni fazi naredijo primerno ureditev in postavitev logotipa (razmerja, velikosti, robovi, postavitve, razmaki, ipd.), naredijo logotipe v različnih barvnih kombinacijah in na različnih barvnih podlagah, izberejo primerno pisavo ter zagotovijo logotip, ki ga boste lahko uporabili v vseh vrstah medijev. Če potrebujete kvaliteten in profesionalen logotip po ugodni ceni, odklikajte na Logotip.si.

Članki iz iste kategorije: