Osnovne vrste sistemov za namakanje

Polietilenske alkaten cevi se praviloma uporabljajo za distribucijo vode. Še zlasti so uporabne za sisteme kot so namakalni sistem tal. Izdelane so iz polietilen visoke gostote ter dosegajo vse standarde kvalitete. Dobro so odporne proti deformacijam in poškodbam na sploh. Njihova doba je lahko daljša kot pol stoletja.

Sicer pa se alkaten cevi lahko koristno uporabljajo tako za javne, zasebne kot tudi industrijske sisteme, kjer je potrebna oskrba z vodo. Zaželene so tudi pri gradnji podvodnih, površinskih, podzemnih cevovodov ter vodnih sistemov znotraj ter zunaj objektov.

Različne vrste alkaten cevi

Tako kot druge vrste cevi se tudi cevi alkaten delijo na več vrst. Znani sta na primer PE80 ter PE100 cevi, ki sta narejeni iz netoksičnega materiala, ki je interten ob stiku z vodo. To pomeni, da takšni alkaten cevi ne vplivata na vonj in niti na sam okus vode. V ceveh se tudi ne tvorijo usedline apna, kar je zagotovo ena od večjih prednosti.

Alkaten cevi
Alkaten cevi imajo dobo lahko daljšo kot pol stoletja

PE100 je pravzaprav prvovrsten material za številne večje pa tudi manjše projekte. Takšno cev vam bo priporočil celo inšpektorat za pitno vodo. Nekateri menijo, da je takšen material celo najbolj učinkovit med vsemi možnostmi. Alkaten cev P100 pa mora biti zasnovana tako, da je uporabna za prav vse vrste aplikacij za pitno vodo.

Kemijsko odporne cevi za vodo

Pomemben podatek je tudi ta, da so alkaten cevi dobro kemijsko odporne. Obenem omogočajo zelo visoko obratovalno zanesljivost. Zaradi izjemne trpežnosti polietilena uporabnikom zagotavljajo učinkovito odpornost proti koroziji. Na takšen način pa se seveda zelo uspešno zaščitijo pred materiali iz kovin.

Članki iz iste kategorije: