Prava izbira pisarniškega stola

Obstajajo ljudje, ki ne ločijo razlike kaj je barski stol in kaj pisarniški stol. Glede na to, da ljudje, ki cele dneve presedijo v pisarni nujno potrebujejo kvalitetne in udobne stole zaradi zdrave hrbtenice in tudi produktivnosti na delovnem mestu.barski stol

Kaj potrebuje dober pisarniški stol?

Dober pisarniški stol mora imeti možnost spreminjanja naklona naslonjala. Naslonjalo si nastavite tako, da ob pogledu na monitor in delu za računalnikom ne trpijo vaše oči, roke ali ramena. Nagnjeno naslonjalo tudi zmanjša pritisk na vašo hrbtenico in kosti.

Višina stola:

Noge bi morale biti poravnane na tleh in kot pod koleni naj bo 90°, medtem ko naj bodo roke vzporedno z delovno mizo. Če sedite previsoko se lahko pojavijo težave s cirkulacijo krvi. Sedenje previsoko pa prav tako lahko povzroči težave v občutljivem delu pod koleni. Če sedite prenizko bodo kolena višje od bokov, kar povzroči da se vaša teža prenaša na naslonjalo stola in dela škodo za kosti v predelu sedenja.

Globina stola:

Pisarniški stol naj ima gibljiv tudi spodnji del, kjer sedimo. Če je naš del preširok oz. predolg v smeri od naslonjala naprej to pomeni da sedite nagnjeni naprej, kar pomeni, da s tem izgubite možnost pozitivnih učinkov ob naslanjanju in tudi ustvarja pritisk na noge in hrbet. Priporočljivo je 3-4 prste razmaka med zadnjim delom vašega kolena in koncem sedišča.

Naslonjala za roke:

Naslonjala so namenjena, da rokam nudijo oporo tako med delom kot tudi med počivanjem. Ramena ne smejo biti sključena, podlahti pa morajo biti paralelno poravnane s tlemi.

Ledvena opora:

Bolečine v spodnjem predelu hrbta so težave, ki se pri pisarniških delavcih pojavijo največkrat, zato je pomembno da ima stol v pisarni tudi ledveno oporo, ki pomaga pri preprečevanju le-teh. Spodnji del hrbta se mora udobno prilagajati ledveni opori.

Možnost pravilnega gibanja in sedenja dovoljuje krvi, da se premika po vaših mišicah in povečuje dotok kisika v možgane, kar posledično pomeni povečanje zbranosti in koncentracije zato je izbira pravega stola še kako pomembna odločitev.

Članki iz iste kategorije: