Ali je Paracord res čudežna vrvica?

Tako v tujini kot v Sloveniji je vse več govora o uporabi padalske vrvice Paracord. V tem prispevku vam bomo razložili kaj sploh je ta vrvica in zakaj jo ljudje tako radi uporabljajo.paracord-vrv

Padalska vrvica

Vrvica je sestavljena najlonska vrv, ki jo tvori zunanji sloj in notranje niti, ki so sestavljene iz manjših niti. Sprva se je tovrstno vrv uporabljalo v padalstvu, kasneje pa je uporaba prešla predvsem v roke vojske, raznih tabornikov. Slednji so vrv  posvojili predvsem zaradi njene vsenamenskosti, vzdržljivosti, nosilnosti.

Sedaj pa je prešla vrv tudi v uporabo navdušencev, ki radi izdelujejo predmete iz vrvi (na primer http://www.paracordguild.com/). Vrv lahko, kot ostale tipe vrvi pletemo, delamo vozle in uporabljamo naprednejše tehnike izdelave, kot so vezenje.

Vrv pa je priljubljena, saj je živih, neonskih barv, prijetna je na otip in uporabna tudi za različna opravila z vrvjo (če jo seveda znamo uporabljati).

Je za vas?

Sprva sem sam začel z uporabo cenene vrvi. Delovala je čisto ok, se pa je bolj cefrala. Ko sem spoznal paracord, je zelo težko presedlati na kaj drugega. Vrv je trpežna, prijetna na dotik in zelo vsestranska. Seveda pa je to moja preferenca, bolje da si preprosto nabavite majhen košček in se lotite kakega izdelka. Morda je to zapestnica, ogrlica, obesek za ključe. Dejansko je pomembno, da dobite občutek za to, kako se vrv obnaša in če vam je pisana na kožo.

Kaj pa v tujini?

paracord-obesek

V tujini je hobi vozlanja, pletenja in ustvarjanja z vrvjo zelo razširjen. Je prijeten način, da se malo sprostimo in izdelamo nekaj, kar bo zelo dobro darilo ali pa uporaben predmet. S tem nekaj prihranimo, zaslužimo ali pa ustvarjamo. V tujini je zelo pogosta izdelava predmetov iz padalske vrvice, ki se potem prodajajo. Je prijeten način za nekaj dodatnega zaslužka.

Članki iz iste kategorije: