Blagajne

Blagajna je po opredelitvi mehanska ali elektronska naprava za beleženje in izračunavanje transakcij. Navadno ima poseben predal, v katerem se hrani denar, povezana pa je tudi s tiskalnikom, s katerim je mogoče natisniti račune za namene beleženja in hranjenja zapisov o transakcijah. Uporablja se pri gotovinskem poslovanju, tj. pri plačilu za blago ali storitve v bankovcih, kovancih in tudi s plačilnimi in kreditnimi karticami.davčna-blagajna

Razvoj blagajne

Prve najpreprostejše blagajne so bile popolnoma mehanske in niso omogočale izdajanja računov. Prodajalec je vtipkal zneske, predal za shranjevanje denarja pa se je odprl šele, ko je pritisnil na tipko za seštevek, pri čemer je pozvonil zvonček, ki je poslovodjo opozoril na to, da je bila izvedena transakcija. Lahko bi rekli, da te blagajne niso bile nič drugega kot stroji za seštevanje.

Napredek pri razvoju blagajn so pomenile blagajne, ki jim je bil dodan zvitek iz papirja. S tem se je začelo beleženje računov in transakcij, kar je olajšalo notranje knjigovodenje in seveda tudi nadaljnje poročanje. Osnovni namen izdajanja računov je bila zaščita pred goljufijami. Lastnik prodajalne je s tem nadzoroval transakcije in se je lahko vedno prepričal, da je njegov prodajalec kupcu prodal blago po določeni ceni in ni posegal v blagajno. Na drugi strani je bil zaščiten tudi pred neupravičenimi trditvami kupca, da ni prejel ustrezne vsote ob morebitnem vračilu denarja, ali pred trditvami, da do transakcije sploh ni prišlo.

Od takih preprostih blagajn do danes smo lahko bili na tem področju priče velikemu napredku. Blagajne so doživele pravi razmah s širitvijo uporabe vseh vrst računalnikov.

Vrste blagajn

Že dolgo ne govorimo zgolj o blagajni pač pa o številnih vrstah blagajn, pri čemer je bila vsaka razvita in služi posebnemu namenu. Naj jih naštejemo le nekaj splošno razširjenih, to so: registrska blagajna, POS blagajna, ročna blagajna ipd.

Pomnite, da je uporaba blagajne za vas obvezna, če poslujete z gotovino. Najnovejše blagajne omogočajo neposredno povezavo z ustreznimi nadzornimi organi v državi in so pri nas predpisane z zakonom.

Članki iz iste kategorije: