Kamnite stopnice so lepe in praktične

Ste prišli do zaključnih faz gradnje svojega doma in se morate odločiti o tem, kakšne naj bodo stopnice? Na voljo imate kar nekaj rešitev, torej se vam ni potrebno odločiti ravno za les. Ne glede na to, ali je osnova stopnic zidana ali boste s pohodnimi ploskvami prekrili samostoječo konstrukcijo iz kovine, so vedno dobra izbira tudi kamnite stopnice. Kakšne so njihove prednosti?Kamnite-stopnice

S čim prepriča kamen?

Kamen je vse bolj priljubljen naravni material in marsikdo se odloči, da bo z naravnim kamnom položil tla v bivalnem delu svojega doma, saj je ta lahko estetsko precej bolj privlačen kot parket ali laminat, poleg tega pa še enostaven za čiščenje in tudi precej bolj vzdržljiv. Medtem, ko je treba pri parketu po kakšnem desetletju uporabe že poskrbeti za brušenje in ponovno lakiranje, kamen takšnega vzdrževanja ob primerni sprotni nego ne potrebuje. Še bolje pa je to, da je kamen odlična izbira tudi pri talnem ogrevanju.
Če imate tla iz kamna, so kamnite stopnice povsem logična izbira, saj tako poskrbimo za usklajen videz svojega doma. Vsekakor pa se lahko zanje odločimo tudi v primeru, da so tla pokrita z drugim materialom. S kamnom lahko stopnicam vdahnemo čisto poseben videz, ki dopolnjuje estetiko našega doma – kamen je namreč na voljo v najrazličnejših barvah in z mnogimi zanimivimi vzorci, zato so lahko stopnice tudi z estetskega vidika nekaj povsem posebnega in v domu dejansko delujejo kot dekorativni element.

Kamnite stopnice znotraj in zunaj

S kamnitimi stopnicami se lahko poigramo tako v notranjosti kot v zunanjosti, pri čemer pa velja izbirati zgolj najboljši kamen, ki je dobro odporen na vremenske vplive. S kamnitimi stopnicami lahko čudovito dopolnimo tako hišo, ki je povsem sodobna in sledi moderni arhitekturi, kot tudi klasično – nenazadnje je kamen že zgodovinsko gledano eden tistih gradbenih materialov, ki se je na našem področju vedno uporabljal.
Poleg kamnitih stopnic velja poskrbeti tudi za kamnite okenske police iz enakega materiala, prav tako pa si lahko privoščimo še kakšen dodaten dekorativni element, v kamen oblečemo del fasade, si zamislimo v kamen nameščene zunanje luči in še marsikaj drugega, da je naš dom tudi na zunaj videti povsem usklajen.

Kaj pa cena?

Res je, pri tej se pogosto zatakne in priznati je treba, da so lahko kamnite stopnice dražje od lesenih. Veliko je sicer odvisno od tega, kakšen kamen si izberete, tako glede njegovega izvora kot videza in tudi kakovosti, a načeloma ne smemo pozabiti, da so kamnite stopnice resnično stopnice za vse življenje, s katerimi ne bo nobenega dela. Nobenega brušenja in barvanja ter impregnacije, tako kot pri lesu, ter nobene skrbi, da bi enostavno prišlo do poškodbe, tako kot pri stopnicah iz stekla.

https://www.youtube.com/watch?v=sj_fr_8_ebY

Članki iz iste kategorije: