Kraljica podzemnega sveta: Postojnska jama

Tura skozi Postojnsko jamo z vlakcem:

To je polurna tura, ki vključuje vožnjo z vlakom in sprehod po gladki pešpoti. Nepozabna vožnja skozi najbolj očarljivo jamo s čudovitimi jamskimi oblikami in raznolikim živalskim svetom se začne v Veliki gorski jami. Vodnik vas spremlja skozi predore, dvorane in galerije. Galerije krasi osupljiva paleta stalaktitov in ogromnih ledenodobnih oblik. Tu so tudi stalagmiti, ki jih imenujemo nebotičniki Postojnske jame. Iz jame Velika Gora pridemo do Ruskega mostu, ki so ga leta 1916 zgradili ruski ujetniki iz prve svetovne vojne.

Vozili smo vlakec v Postojnski jami

Nato spet pridemo do 500 m dolge jame. Tu so ogromni stalagtiti in stalagmiti, ki so nastajali dva milijona let. Za nastanek 1 mm velikega stalaktita je potrebnih 30 let. Iz dvoran čudovitih jam se vlak nadaljuje proti jugu skozi zimsko dvorano. Tu si ogledate 5m, snežno bele stalagmite – briljante in mogočni baročni steber, ki se je pojavil in uveljavil kot simbol Postojnske jame.

Nato pridemo do največjega dela Postojnske jame: Koncertna dvorana. Znana je po glasbenih nastopih ob božiču, saj lahko sprejme okoli 10.000 ljudi. Obiskovalci se iz Koncertne dvorane vrnejo na vlak in pridejo do vhoda.

Zmajev mladiček

V Postojnski jami naj bi živel zmaj, človeške ribice pa so njegovi potomci. To je superjunak živalskega sveta, ki živi v večni temi jame. Človeška ribica je edini evropski podzemni vretenčar in največji plenilec, ki živi približno 100 let in lahko brez hrane preživi več kot 8 let. Je popolnoma slepa in prilagojena temnemu jamskemu življenju.

Človeška ribica
Človeška ribica v Postojnski jami, Slovenija

Postojnska jama je biološko najbolj raznolika jama na svetu. V njej živi več kot 150 živalskih vrst. V enem od njenih hodnikov je vivarij, ki ga obiščite, da boste spoznali živali. Najbolj zgodovinska zgodba se je zgodila leta 2016, ko so ljudje prvič videli »zmajeve mladiče«, ki so se izvalili iz jajčec človeške ribice.

Dih jemajoča Briljant in Nebotičnik

V Postojnski jami se nahajajo vse vrste neverjetnih kraških oblik. Stalagmiti in stalaktiti so izjemno številni in raznoliki po velikosti, obliki in naravi. Veličasten pet metrov visok svetel, bel stalagmit, imenovan Briljant, je simbol slovenskega Krasa in Postojnske jame. Kaplje, ki padajo z Briljanta, so oblikovale in ob njem postavile bogat steber. Tega osupljivega pogleda ni mogoče spregledati. Nebotičnik je še ena mogočna stalagmitna tvorba, ki je visoka 16 metrov.

Članki iz iste kategorije: