Paradontoza povzroči izgubo zob

Bolezen, ko začne dlesen odstopati od zoba se imenuje paradontoza. Zaradi slabe ali pomanjkljive ustne higiene se pričnejo kopičiti mehke zobne obloge, ki se počasi mineralizirajo in postanejo zobni kamen, kjer je idealno gojišče za razvoj raznih mikroorganizmov. V kolikor se ta bolezen ne zdravi, lahko napreduje v izgubo zob.

Ker bakterije v obzobnih žepih uničijo čeljustno kost, na katero so pripeti zobje, se pričnejo zobje majati in izpadati. Ob razgradnji kosti zob nima več opore, postane majav in dostikrat tudi popolnoma zdrav odpade kar sam. Paradontoza ne nastaja le zaradi slabe ustne higiene, ampak so vzroki tudi genetski faktorji, kajenje, stres, zobni plak, slaba zobna protetika ter položaj zob v zobnem loku.

Paradontozo boste preprečili z odstranitvijo zobnega kamna

Krvavitve iz dlesni med ščetkanjem zob, umik dlesni od zoba, otečene dlesni in sprememba barve dlesni so prvi znaki za paradontozo. V kolikor imate enega od teh znakov, vam priporočamo obisk zobozdravnika, da bo preveril, koliko je paradontoza že napredovala. Pregledal vam bo prisotnost zobnega kamna nad dlesnijo, s posebno sondo pa tudi zobni kamen pod njo in globino žepov ob vsakem zobu. V kolikor imate žepek globlji od 4 mm, potem je to znak parodontalne bolezni. Globlji žepi pomenijo večjo izgubo kosti, več žepov pa narekuje že težjo obliko bolezni.

Paradontoza se ustavi s popolno odstranitvijo zobnega kamna nad dlesnijo in pod dlesnijo. Ste vedeli, da zobozdravniki postopek odstranitve zobnega kamna opravijo z nebolečo ultrazvočno metodo?  Nato se lotijo še luščenja in glajenja zobne korenine, da postane ponovno gladka brez zobnega kamna. Na koncu opravi še kiretažo dlesni, s katero odstrani vsa vneta tkiva.

Zdravljenje paradonotoze na naraven način

Ko enkrat paradontoza močno napreduje, je poleg mehkih tkiv napadena tudi pozobnica. Da bolezen čim hitreje preprečimo in ustavimo, moramo poskrbeti za ustrezno ustno higieno in reden obisk zobozdravnika, ki stalno nadzoruje stanje naših zob.

Ste vedeli, da se paradontoza lahko s posebnim posipom iz sive gline v prahu in srčne moči zdravi na naraven način? Glina ima namreč protivneten učinek in očisti tkivo nečistoč. S pripravkom na zobni ščetki nežno vtirate in masirate dlesen, da se počasi pozdravi. 

Zobozdravnik ima pomembno vlogo pri zdravju 

Zobje so vir zdravja, stabilnosti, udobja in lepega nasmeha, zato se vsak zobozdravnik vse bolj intenzivno prizadeva obdržati pacientove zobe skozi celotno življenjsko obdobje. Zdravljenje zob je usmerjeno v celostno rehabilitacijo ustne votline, vse bolj pa se zobozdravniki posvečajo ohranitvi pacientovih zob in čimprejšnji ustavitvi cikla smrti zoba.

Slovenci so v zadnjem obdobju veliko posvečajo zdravju in lepoti, zato so za marsikatero stvar pripravljeni plačati tudi višje vsote denarja. Zobozdravnik se zaveda, da so ljudje za lastno zdravje pripravljeni plačati, zato zobozdravstvene storitve opravljajo s kvalitetnimi in bolj vzdržljivimi materiali in takšnimi postopki, ki zagotavljajo uspešni zdravljenje.

Izbrati zasebnega ali javnega zobozdravnika?

Slovensko javno zdravstvo zobozdravstvenim storitvam nameni letno le 40€ na prebivalca. Čakalne vrste so še vedno zelo velike, čeprav le četrtina prebivalstva obiskuje javno zobozdravstvo. Zaradi tega se vse več  pacientov odloči za obisk k zasebnemu zobozdravniku. Najpomembnejši vzrok za obisk zasebne ordinacije je, da pacientom javno zdravstvo nudi le najcenejše materiale in premalo individualne obravnave.

Javni zobozdravnik pacientom zapolni amalgamsko zalivko, ki pa se žal po kakovosti ne more primerjati s sodobnimi keramičnimi ali kompozitnimi zalivkami. Kakšno škodo naredijo slabi materiali na zobu se vidi šele čez čas, ko se cikel smrti zoba prične z slabo zalivko, mrtvim zobom, zdravljenjem živca zoba ali slabo pozdravljenim koreninskim kanalom.

Dober zobozdravnik se pacientu intenzivno posveti

Pri izbiri zobozdravstvenih storitev je pomemben faktor cena, ki pa ne sme biti edino merilo. Če bi želeli, da nam zobozdravnik dentalne usluge naredi najcenejše, potem bi se morali podati na indijske ulice. Ker pa so za našo civilizacijo tamkajšnje razmere nevzdržne, se nekateri cenejših uslug poslužujejo raje doma ali v sosednjih državah, kjer zobozdravstvene usluge spadajo nekje v srednji rang.

Vsak bolnik, ki se odloča za zdravljenje pri javnem ali zasebnem zobozdravniku, bi moral dobiti celosten načrt zdravljenja, s specifikacijo in cenami. Najsodobnejše opremljena ordinacija, novi stroji, estetsko in visoko tehnološko urejena čakalnica niso vedno pogoj za dobre zobozdravstvene usluge. Zelo pomembno je koliko časa zobozdravnik porabi, da neko stvar naredi. Lahko se pacientu posveti le 15 minut ali pa celo uro. In tu ni nobenega dvoma, zakaj se cene zobozdravstvenih uslug razlikujejo med seboj.

Če želite imeti kakovostnega zobozdravnika, potem nujno preverite spletno stran zobozdravstvo-skorjanc.com. 

Članki iz iste kategorije: