Vnete dlesni – nevšečnost ali nevarnost?

Med najbolj pogostimi obolenji, ki lahko prizadenejo našo ustno votlino, so gotovo tudi vnete dlesni. Temu vnetju pravimo tudi gingivitis, in se razmeroma pogosto pojavlja tako pri otrocih kot pri odraslih. Na srečo pa se lahko uspešno preventivno zaščitimo pred nastankom tega obolenja, prav tako velja, da gingnivitis ni pretirano nevaren, saj ga lahko hitro odkrijemo in ozdravimo.vnete dlesni

Kot v primeru drugih zdravstvenih težav pa je pomembno poudariti, da je ob težavah treba obiskati zobozdravnika, saj vnetje dlesni lahko napreduje in povzroči še bistveno hujše probleme. Zato je tudi pomembno, da se naučite prepoznavati simptome vnetja, prav tako bomo izpostavili učinkovite preventivne ukrepe, s katerimi boste pred to nadlogo varni.
Vnete dlesni boste prepoznali po spremembi barve na obolelem območju, spremeni pa se lahko tudi sama oblika dlesni. Najprej boste opazili, da se dlesen obarva bolj opazno rdeče, ni več tako bleda, nato začne lahko odstopati od zoba ali pa zatekati. V naslednji fazi bo postalo obolelo območje bolj občutljivo, kar se kaže v bolečini ob pritisku ali ugrizu. Hkrati s tem boste opazili tudi krvavenje, predvsem seveda pri ščetkanju ali nitkanju. Omenjeni simptomi pri običajnem vnetju in rednem umivanju zob po nekaj dneh začnejo izginjati. Če so prisotni dlje časa, ali pa če postajajo vedno bolj nadležni, je nedvomno čas za obisk zobozdravnika, saj vnete dlesni lahko vodijo v parodontitis, naprednejšo obliko tega vnetja, ki prizadene večje območje, ne le dlesen.
Med glavnimi povzročitelji vnetja dlesni so bakterije, ki ostajajo na zobnih oblogah. Logični preventivni ukrep je torej redno odstranjevanje oblog, kar pomeni redno umivanje zob. Pri tem se še posebej izkaže zobna nitka, ki odstrani bakterije tudi tam, kjer jih krtačka ne doseže. Nadvse koristni so seveda tudi redni preventivni obiski pri zobozdravniku, še posebej pa se morate pri njem zglasiti, če se vnetje ponavlja ali slabša.

https://www.youtube.com/watch?v=Gxwb5k8Q1RY

Članki iz iste kategorije: