Granulom lahko dolga leta samo miruje

Poznamo vrsto strokovnih poimenovanj za granulom, na primer kronično periapikalno vnetje, periapikalni parodontitis, granolom, ognojek na vršičku zobne korenine. A ne glede na poimenovanje težava najpogosteje nastane, ko se vnetje iz zobnega živca prenese oziroma razširi na okoliško tkivo. Vzrokov za vnetje živca zoba pa je lahko seveda več.

Granulom
Granulom zelo redko boli

Med najbolj pogoste preverjeno sodi karies, ki se je razširil v globino zobu. Najpogostejši posledici razširjenega kariesa pa sta granulom pa tudi odmrtje živca. Posledično je ključnega pomena, da čim prej obiščemo zdravnika in pričnemo z odstranjevanjem kariesa.

Nastanek granuloma lahko povzroči tudi stara plomba

Dobro je vedeti, da je za nastanek granuloma lahko kriva tudi stara in dotrajana zobna plomba. Prav tako tudi dotrajana prevleka, počena krona zobu, ne nazadnje tudi neuspešno predhodno koreninsko zdravljenje. K sreči pa zobarji dandanes vnetje zobnega živca v zelo veliko primerih uspešno pozdravijo.

Kljub temu da je vnetje pri granulomu drobno, ne smemo zanemarjati njegovih posledic. Dolgotrajni vnetni proces znotraj čeljusti namreč lahko vodi v razgrajevanje ter izgubo okoliške kosti. V nekaterih primerih pa se iz granuloma lahko razvije cista. Ta je videti kot majhen balonček. Iz nje občasno priteče gnoj.

Granulom naj bi imel vpliv na celotno telo

Nekateri strokovnjaki pa celo trdijo, da ima granulom lahko vpliv na celotno telo oziroma na organe v njem. Tej bolezni je potrebno posvetiti še toliko več pozornosti pri osebah, ki imajo težave s srcem. Granulom je namreč vnetni proces, pri katerem se v kri sproščajo bakterijski produkti. To pomeni, da so stalni vir okužbe za celo telo.

Članki iz iste kategorije: