Najpogostejši vzroki za nespečnost

Nespečnost je precej pogost pojav, ki se lahko pojavi pri otrocih in odraslih osebah. Vzrokov je lahko veliko, potek pa je precej podoben pri vseh, ki se soočajo s tovrstno težavo. Potem ko jim končno uspe zaspati, se že po nekaj urah zbudijo in ne morejo zaspati nazaj. Pri tem gre seveda lahko za motnjo spanja, lahko pa se ljudje sredi noči zbujajo tudi zaradi drugih razlogov. Pomembno je, da jih prepoznajo in šele nato lahko naslednjo noč lažje in bolje spijo.

Za nespečnost je na primer lahko kriv obisk stranišča. Slednje je celo eden od daleč najbolj pogostih razlogov za nočno prebujanje. A tudi v tem primeru gre lahko za različne vzroke, zakaj se to pravzaprav dogaja in ponavlja. Morda pred spanjem popijejo preveč tekočine ali pa jemljejo določeno vrsto zdravil. Med tovrstne vzroke denimo lahko prištevamo še nosečnost, vnetje senčil, kronične bolezni.

Vpliv hrane in pijače na nespečnost

Na nespečnost seveda lahko precej vpliva tudi določena vrsta hrane, prav tako pijača. Če se sredi noči nikakor ne želimo prebujati, potem se moramo izogibati pravemu čaju, kofeinu, energetskim napitkom, sladkarijam, alkoholu, mastni ter začinjeni hrani.

Na nespečnost vpliva določena hrana in pijača.
Na nespečnost vpliva tudi določena vrsta hrane, prav tako pijača. Za slab spanec so lahko krivi tudi pozni prigrizki, pravi čaj, kofein, sladkarije, alkohol in mastna ter začinjena hrana, saj povzročajo nihanje ravni krvnega sladkorja, posledično pa nespečnost.

Za slab spanec so lahko krivi tudi pozni prigrizki, saj povzročajo nihanje ravni krvnega sladkorja, posledično pa nespečnost. Namesto tega je bolje, da si privoščimo kakšen lažji obrok, a tudi tega je treba zaužiti nekaj ur pred spanjem. Na zakasnjeno uspavanje vpliva celo pijača, ki vsebuje veliko vitamina C.

Okoljski dejavniki in nekakovosten spanec

Kateri dejavniki povzročajo nespečnost?

Pogoji v spalnici na kakovost spanja vplivajo precej bolj, kot si morda sploh mislimo. Optimalna temperatura v tem prostoru za dobro spanje naj bi bila nekje med 18 in 20 stopinjami Celzija.

Preberi članek naprej: https://www.hisnizdravnik.si/zdravje/najpogostejsi-vzroki-za-nespecnost/

Članki iz iste kategorije: