Kaj pomenijo oznake platišča

Marsikateri ljubitelj avtomobilov bo povedal, da platišča dajo videzu avta tisto piko na i. Če so platišča lepa, je lahko tudi kakšen cenejši avto videti dražji in boljši. In danes se lahko kupijo tudi zelo lepa platišča, takšna, kakršnih se nekoč ni dobilo. Izbira je zelo velika, zato boste, če se odločate za nakup novih, imeli na voljo številne možnosti. Od enobarvnih do večbarvnih variant ter drugih zelo zanimivih oblik, ki vas bodo gotovo navdušile. Če kupujete nova platišča, pa je v prvi vrsti zelo pomembno, da izberete pravo velikost.

Prava velikost platišča

Platišča so na voljo v različnih stilih in variantah. Imajo različno število odprtin, ki so razporejene na različne načine, ter so v ponudbi trgovin z avtodeli na razpolago v raznolikih barvah – srebrni oziroma kovinski, črni ter drugih. Ne glede na stil, ki ga izberete, se morajo kupljena platišča prilegati vašemu vozilu in pnevmatikam, ki so nameščene na njem. Oznake za platišča znajo biti marsikdaj precej nejasne, zato vam v nadaljevanju ponujamo nekaj napotkov, kaj vse te oznake pravzaprav pomenijo. Tako boste lažje izbrali prava platišča za vaš avto v primerni oziroma ustrezni velikosti. Torej takšna, ki se bodo resnično dobro prilegala in bodo zares polepšala vaš avtomobil.

Če kupujete nova platišča, ste verjetno že kdaj pregledovali spletne trgovine za nova platišča in pri tem naleteli na nenavadne oznake. Nenavadne so samo v primeru, če ne veste, kaj oznake sploh pomenijo. Vsak model ima namreč specifične lastnosti, zaradi katerih je za določena kolesa oziroma vozila primeren, za druga pa ne. Sicer pa je razlaga vseh teh oznak, ki jih običajno ne poznamo najbolje, v resnici precej enostavna, če vemo, kaj pomeni posamezen del oznake. Oznake za platišča pomenijo različne dimenzije, in sicer nam povejo:

  • velikost oz. premer platišča,

  • ET,

  • J oz. širina platišča,

  • premer centrirne odprtine in

  • število in razporeditev vijakov.

Članki iz iste kategorije: