Hočem nova sončna očala z dioptrijo

Ah, pa ta sončna očala! Vedno znova se na njih usedem in jih povsem zvijem, padejo mi iz rok in se popraskajo, okvir zlomim, ko jih spravim v avtomobili v vratni predal in potem nanje nek drug objekt, ki jih poškoduje, tudi stekla sem poškodoval že neštetokrat. Morda ne sodite v skupino takšnih nesrečnežev (je kdo rekel »štorov«?), kot sem jaz, pa kaj naj rečem… Blagor vam?

Morda res, saj vam ni potrebno vedno znova iskati sončnih očal. Še večjo težavo pa predstavljajo sončna očala z dioptrijo, ki so seveda precej dražja. Teh zagotovo ne želite uničevati kot po tekočem traku, saj boste hitro bankrotirali.

Model očal za to in ono priložnost

Sončna očala pogosto zamenjam, tudi preko dneva raje nosim več modelov. Ne, ker bi želel biti ves čas šik in mi morajo modno ustrezati na majico ali jakno. Večji problem je v tem, da me prav vsi okvirji čez določen čas pričnejo žuliti. Drugačen okvir se dotika kože na drugem mestu in takoj čutim olajšanja. Če gre za tip sončnih očal pri katerih je v igri tudi dioptrija pa je v igri spet denar. V tem primeru se zato že vnaprej odločim za dva povsem različna tipa. Ker si ne morem privoščiti ravno vsega luksuza, ki je na voljo, si vedno omislim športni model ter poslovni model.

Poslovni seveda ne pomeni, da na sestankih sedim s sončnimi očali na nosu. To so očala, ki gredo tako k jopici, kot k srajci in jakni. Na drugi strani je športni model takšne, da lahko v njem pretečem kak kilometer ali dva, ne da bi jih vmes trikrat izgubil ali rabil privezovati z vrvico.

Očala iz tržnice ali od optika?

Če so sončna očala z dioptrijo pač dražja, si enostavno privoščim tiste, ki so neke srednje kvalitete. Toliko moja denarnica še prenese, da mi ni potem potrebno razmišljati ali bom ta mesec kupil 10 ali morda 12 litrov mleka.

Druga stvar je prileganje – osnovno praktično veljavo in design smo že predelali – sončna očala so zame namreč izjemnega pomena. Najprej zato, ker sem alergičen na cvetni prah in pride po zraku naravnost v oči. S takšnimi sončnimi očali, ki se tesno prilegajo mojemu obrazu, se večina cvetnega prahu preprosto odbije in se tako izogne mojim očem. Moje oči so temu zelo hvaležne, verjemite. Poleg tega veliko časa preživim za računalnikom. Ko sem zopet na sončni svetlobi, mi ta oči zelo utruja. Sončna očala mi tako pomagajo, da lahko normalno sodelujem v prometu, ne da bi se mi pretirano bleščalo ali da bi se mi solzile oči. Če imajo še dioptrijo, lahko vozim ne da bi tipal po prometnih pasovih, kot Stevie Wonder.

Tudi sončna očala z dioptrijo so različnih barv

Ko kupujete takšna in drugačna očala, vam je gotovo pomemben tudi vaš izgled. Tako boste v trgovinah, kjer ljudje pomerjajo sončna očala, najprej opazili, da si jih vsakdo natakne na obraz in se pogleda v ogledalo. Kakšen sem videti? Ja, krasni ste, ni kaj! Čestitam! Vendar ste izbrali očala, ki imajo neprimerne svetlobne filtre in posledično bodo vaše oči trpele bolj, kot je to potrebno. Če sploh je. Ne glejte torej samo na barvo in obliko okvirjev, ampak tudi na kvaliteto stekel.

Filter za očala? Zakaj že?

Res da je vsaka zaščita boljša, kot prav nobena, vendar so ustrezni filtri vseeno na dolgi rok zelo koristni. Tako pri odraslih, kot tudi pri otrocih. Tudi oči ne prejemajo samo svetlobe, ampak tudi škodljive UV žarke, ki jih lahko poškodujejo in poškodb oči zaradi svetlobe je po svetu vse več.

Zato nikar ne glejte le oblike okvirjev ali njihove barve. Zanima vas tudi kako se prilegajo vašemu obrazu, ali so materiali kakovostni, ali so stekla kvalitetna in kako dobri so UV filtri. Pozanimajte se pri vašem prodajalcu, lahko tudi pri optiku (MojOptik) ali pa preberite o tem na internetu. Seveda lahko tudi nakup opravite še kje drugje, kot v supermarketu, denimo tam, kjer vam bo kdo znal svetovati. Lahko pa tudi preko spleta, saj je tovrstnih prodajaln vse več, le toliko časa si morate vzeti, da bi našli v eni od njih sončna očala, ki vam bodo ustrezala.

 

Članki iz iste kategorije: