Kaj so strešni nosilci?

Strešni nosilci so nosilci nastavljeni na streho avtomobila, ki pomagajo z nošenjem prtljage. Najbolj pogoste stvari, s katerimi strešni nosilec pomaga je težja prtljaga, kot eno ali več osebnih koles. Z močnimi vrvmi ali verigami se lahko nosi tudi kaj večjega, vendar to je tudi odvisno od moči strešnega nosilca.
Moderni avtomobili imajo večinoma zaobljeno in aerodinamično obliko, tako da ni primerna za nalaganje stvari.

Strešni nosilci nam omogočajo, da nosimo prtljago na strehi in tako razbremenimo notranjost avta. Vsi nosilci niso primerni za vsa vozila in lahko se zgodi, da bomo potrebovali posebno izpeljanko generičnega nosilca za svoj avto. Vsak avto tudi ni primeren za strešne nosilce, saj nekateri avti nimajo primerne strehe za nošenje prtljage.

Zakaj uporabljati strešne nosilce?

Strešni nosilci so dobra in poceni rešitev za prevoz lahkega materiala in prtljage, saj se zlahka montirajo na streho avta. Druga rešitev za nošenje večje prtljage je prikolica, ki pa avto podaljša in načeloma zahteva bolj previdno ravnanje s prtljago.

Kako uporabljati strešne nosilce?

Prvo je potrebno počistiti streho avta, saj umazanija preprečuje pravilno namestitev nosilcev. Za lažje montiranje je priporočljiva uporablja mazila, ki deluje kot lubrikant, da lažje namestimo vijake in ostale elemente. Priporočljivo je tudi zavarovati vijake in matice s mazivom, ki jih bo ščitil proti zunanjim elementom, kot je dež, sneg in veter. Če so strešni nosilci pravilno nameščeni smo mi in ostali udeleženci v prometu bolj varni.

Pri inštalaciji strešnih nosilcev si vzemimo čas in ne hitimo. Najboljše je seveda, če si v miru preberemo priložena navodila in smo natančni. Lahko pa vedno vprašamo lokalnega mehanika za pomoč pri namestitvi, če menimo, da nismo kos nalogi.

Strešni nosilci so močni, vendar je potrebno paziti na težo celotnega tovora, ki je naložen. Pri tem bodimo pozorni na zgornjo mejo teže na sami strehi, saj ne želimo prekoračiti omejitve. Pametno je tudi pravilno zavezati in pritrditi stvari, saj se s tem izognemo, da bi nam prtljaga med vožnjo »ušla«.

Članki iz iste kategorije: