Oprema za strastne motoriste

Le kratek potep po slovenskih cestah vam lahko razkrije, koliko navdušenih motoristov zasede ceste že ob prvem lepem vremenu. Najpogosteje se to zgodi takoj po zimi, ki ni ravno primerna za tovrstni konjiček. Še preden pa se motoristična sezona otvori, pa morajo motoristi poskrbeti za ustrezno fizično kondicijo, ki jo med zimo izgubijo. Če se na sezono ne pripravijo dobro, se lahko kaj hitro utrudijo, na cesti delajo napake, ki so lahko usodne. Poleg fizične sposobnosti pa je vsekakor potrebno poskrbeti tudi za ustrezno motoristično opremo. V nadaljevanju si bomo pogledali, kaj vse potrebuje pravi motorist za svojo vožnjo na jeklenem konjičku.

Izbor in nakup opreme

Lepo vreme in dober jekleni konjiček še ne pomenita, da lahko brezskrbno sedete na motor. Potrebna je tudi primerna motoristična oprema. Če opreme še nimate, potem je to lahko za vas kar stresen trenutek. To ne predstavlja samo nakupa suknjiča, ampak veliko več. Motoristična oprema je povsem enakovredna avtomobilski karoseriji. Z nakupom vrhunske opreme za motoriste lahko bistveno pripomorete k zmanjšanju nevarnosti, ki jih lahko prinaša motorizem.

Najdražja motoristična oprema pa še ne pomeni, da je tudi najboljša. Na trgu je ogromno ponudbe,  zato si je pred njenim izborom ter nakupom potrebno zastaviti koristni vprašanji. To sta: kaj izbrati in katera blagovna znamka je najbolj primerna? Vprašati se morate tudi, koliko denarja nameravate potrošiti za tovrstni hobi. Cenejša kot bo oprema, večja je verjetnost, da je sestavljena iz cenenih in umetnih materialov. Zanjo se vam splača potrošiti nekoliko več denarja.

Motoristična oprema od nog do glave

Motoristična oprema je sestavljena iz motorističnega kombinezona, motorističnih rokavic, škornjev in čelade. Poskrbite, da bo prav vsak izbrani kos vrhunski. S tem boste poskrbeli tudi za brezskrbne užitke na vašem motorju.

Motoristična oblačila

Večinoma so vsa kakovostna motoristična oblačila narejena iz pravega usnja. Oblačila za motoriste so lahko enodelna, na primer kombinezon, ali večdelna, na primer jakna in hlače. Motoristi taka oblačila potrebujejo predvsem za zaščito ob morebitnem trku ali padcu. Za taka oblačila se ponavadi uporablja debelejše, močnejše usnje, ki je dobro prilagojeno na vse zunanje okoliščine. Vedno več proizvajalcev motoristične opreme za izdelavo uporablja usnje kenguruja. Tovrstno usnje namreč velja za prožno, lahko in zelo vzdržljivo.

Motoristični ščitniki

Ščitniki so v prvi vrsti namenjeni za preprečevanje ali zmanjševanje poškodbe. Večina modernih usnjenih jaken in hlač ima ščitnike že vgrajene na notranji strani, v predelih, kjer je možnost udarca večja. Na trgu pa obstajajo jopiči, ki imajo vgrajen sistem zračne blazine. Ta se sproži v primeru nesreče ter poskrbi za zaščito voznikovega vratu, trupa ter spodnjega dela hrbta.

Škornji/čevlji za motoriste

Motoristični škornji oziroma čevlji so namenjeni za preprečevanje ali zmanjšanje poškodb nog in gležnjev med vožnjo. Odporni morajo biti na udarce, odrgnine, zareze ter trganje. Če so vzdržljivi, močni in prilagodljivi ter imajo trde podplate, potem v največji meri poskrbijo za zaščito motorista pred številnimi tveganji. Dobro je, da so škornji odporni tudi na olje in maščobe ter sestavljeni na osnovi gume. Taki dajejo podplatom dober oprijem na pločniku. Pomagajo tudi ohraniti voznikove noge na stopalkah.

Motoristična čelada

Najbolj pomembna naloga motoristične čelade je, da zaščiti glavo voznika ob udarcu. Vsekakor pa je tudi idealna zaščita za obraz. V številnih državah je nošenje čelade obvezno.

Dobre čelade so izdelane iz dveh glavnih plasti. Obe sta trdni in energetsko absorbirani. Trdna zunanja plast čelade ščiti voznika ob večjem udarcu, deformacija podlage pa poskrbi, da se zmanjša moč udarca v lobanjo in možgane. V osnovi ločimo tri glavne oblike čelad. To so preklopna, integralna ter odprta ali jet čelada. Za slednjo velja, da zaščiti celo glavo, razen obraza. Integrirana čelada poskrbi za zaščito lobanje in zagotavlja zaščito spodnje čeljusti in obraza.

Rokavice

Motoristične rokavice so najpogosteje narejene iz usnja. Vsebujejo lahko ščite za zaščito zapestja motorista pred poškodbami. Pomagajo tudi zmanjšati prepih med vožnjo v hladnejših dneh. Običajno so ojačane na dlaneh in členkih.

Vsa motoristična oprema na enem mestu

Če ste tik pred nakupom motoristične opreme, potem vam predlagamo, da obiščete spletno trgovino Yogi.si. V njej boste lahko izbirali med različnimi modeli in vrstami celotne motoristične opreme. Ponudba je pestra ter bogata. Najpomembneje pa je, da boste na tem mestu našli vrhunske kose, ki vam bodo zagotavljalo, da bo vožnja na vašem jeklenem konjičku varna in brezskrbna.

Članki iz iste kategorije: