Rokavice

Motoristične rokavice so zelo pomemben del opreme motorista. Med drugim skrbijo za dober oprijem rok v primeru, da se vam te potijo in s tem boljšo kontrolo nad motorjem, nakup pa je priporočljiv tudi zaradi vrste drugih razlogov. rokavice

Zaščita kože in rok

Med vožnjo na motorju so roke izpostavljene stalnemu pritisku, kar lahko ob dolgotrajni vožnji privede do neželenih težav. Nastanejo lahko poškodbe kože, ki se odrazijo kot rdečica ali žulji oziroma mehurji. Rokavice ponujajo dodatno plast zaščite in skrbijo za udobje tudi ob večurni vožnji. Nekatere rokavice imajo vgrajene posebne blazinice ali gel, ki skrbijo za to, da se tresljaji v manjši meri prenašajo na roke. To prepreči ali vsaj pretežno zmanjša bolečine v rokah po dolgo trajajoči vožnji.

Zaščita v primeru hladnega vremena

Ob vožnji na motorju so roke neprestano izpostavljene vremenskim razmeram, ki so lahko vzrok za popolnoma neprijetno vožnjo, v primeru dežja pa je ta lahko celo nevarna. Še en izmed razlogov za nakup motorističnih rokavic je torej ta, da nam ob neprimernem vremenu ali mrazu pomagajo vzdrževati primerno temperaturo rok. Med različnimi vrstami se najdejo tanjše, ki ščitijo pred vetrom in dežjem, pa tudi debelejše, ki z dodatnimi sloji poskrbijo za roke v hladnejših mesecih. Kljub več slojem so izdelane tako, da je kontrola nad ročkami nemotena, kar je zelo pomembno pri vožnji.

Zaščita v primeru nesreče

V nesrečnem slučaju padca bodo roke tiste, na katere se bomo skušali najprej ujeti. To lahko privede do globjih poškodb kože, ko z rokami podrsamo po tleh. Posebej so za poškodbe nevarna kamnita ali asfaltirana tla, zato je zelo dobro nositi motoristične rokavice. Seveda je potrebno paziti, da se padci ne dogajajo in to nikakor ni njihov primarni namen. Vendar, če do padca vseeno pride, so raztrgane rokavice veliko boljša izbira kot poškodovane roke.

Motoristi nosijo rokavice zaradi več razlogov. Najpomembneje je kupiti takšne, ki se absolutno prilegajo rokam, saj so v nasprotnem primeru vse prednosti nošnje le teh sekundarnega pomena. Zato je ob nakupu potrebno poskusiti ustreznost izbranih rokavic in jih zamenjati v primeru, da niso ustrezne. V kolikor se odločate za nakup na spletu, ponujajo mnogi proizvajalci skupaj s številko tudi mere, tako da lahko izberete pravo velikost. Po nakupu je potrebno tudi vedeti, da je pravilno shranjevanje in skrb za rokavice nujna za njihovo čim daljšo življenjsko dobo in s tem zaščito vaših rok.

Članki iz iste kategorije: