Vadba in hujšanje

Redna telesna vadba

Redna telovadba je najbolj učinkovita preventivna dejavnost. Da bi zmanjšali tveganje za nastanek bolezni srca ožilja, morate znižati telesno težo, imeti ustrezno koncentracijo holesterola v krvi in primeren krvni tlak. Bolj kot omenjeni dejavniki pa ščiti pred infarktom in možgansko kapjo telesna dejavnost, pojasnjuje. Zdravniki domnevajo, da zaradi težav s srcem in ožiljem umre že vsaka druga ameriška ženska. Kar dve tretjini doleti smrt brez kakršnih koli predhodnih opozoril. Varujte svoje srce tako, da uporabljate roke in noge. Sedenje v prevoznih sredstvih in na delovnih mestih dokazano ubija!

S kalcijem do vitke postave

Deklice, ki zaužijejo veliko kalcija, imajo nižjo telesno težo kot tiste, ki ga uživajo manj. Ko so primerjali skupini mladostnic, ki so jedle hrano enake kalorične vrednosti in z različno količino kalcija, so ugotovili, da omenjeni mineral poskrbi za vitkejšo postavo. Prav tako naj bi upočasnil ali zmanjšal nalaganje podkožne maščobe. Avstralski strokovnjaki trdijo, da je enako učinkovit kalcij v mlečnih izdelkih in tisti v obliki nadomestkov, torej kapsul in tablet.

Pretirano znojenje ozdravljivo

Kongres ameriških dermatologov pretekli konec tedna je zaznamovalo predavanje raziskovalcev. Ti preizkušajo zdravilo za pretirano znojenje pod pazduho, znano kot hiperhidroza. Končali so tretjo fazo kliničnih poskusov, ki je trajala skoraj leto dni. Bolnike z dokazano primarno aksilarno hiperhidrozo so zdravili z vbrizgavanjem botulinum toksina tipa A. Zelo dobri uspehi te terapije so toliko bolj razveseljivi, ker so za tovrstne težave zdravniki doslej ponujali samo kirurško odstranitev znojnic, a se marsikdo zaradi strahu pred operacijo ni odločil zanjo.

Članki iz iste kategorije: