Zakaj je potrebno varčevati z energijo?

Energija je danes še vedno relativno poceni, čeprav že danes mnogim plačevanje računov za elektriko ter ogrevanje dela velike preglavice. Žal pa zaradi naraščanja svetovne populacije ter vse večjih potreb po energiji cena vsekakor ne bo ostala tako nizka. Zato je pomembno, da se na to pripravimo in poskrbimo, da znamo že danes pametno ravnati z energijo.

energija

 

Seveda razvoj omogoča tako bolj učinkovito pridobivanje energije kot tudi manjšo porabo energije za enak rezultat. A žal se potreba po energiji še vedno skokovito povečuje in to že ima pomemben vpliv na okolje. Proizvodnja elektrike spada med največje onesnaževalce okolja in večina električne energije na svetu še vedno prihaja iz termoelekrarn na premog.

 

Zato je najbolje, da že danes začnemo v svoje navade vpeljevati pametno porabo energije. S tem bomo dosegli takojšne prihranke, s tem bomo nekaj naredili za okolje, hkrati pa bomo pripravljeni na prihodnost. Začnemo lahko z enostavnimi stvarmi, kot je redno ugašanje luči in drugih električnih naprav, ko jih ne potrebujemo, krajše poti namesto z avtomobilom opravimo peš ali s kolesom in tako dalje.
Dolgoročno pa je seveda smiselno tudi razmisliti o investicijah za učinkovito rabo energije. Prenovimo svojo hišo z novo fasado in novimi okni in s tem zmajšajmo stroške ogrevanja. Kupimo nove gospodinjske naprave, ki imajo manjšo porabo električne energije. Kupimo sodobnejše vozilo, ki porabi manj. Te investicije se nam bodo že pri današnjih cenah energentov relativno hitro povrnile, če pa upoštevamo še rast cen pa so še posebej smiselne.

Članki iz iste kategorije: