Žarnice – brez njih si ne predstavljamo življenja

Danes je na svetu že mnogo različnih stvari, brez katerih si enostavno ne znamo predstavljati življenja. Vsekakor ima vsaka oseba svoje prioritete, mnenja in videnja na stvari. Vseeno pa je večini ljudi složnih, ko rečemo, da so žarnice zagotovo izum tisočletja, brez katerega si danes zagotovo ne bi znali predstavljati življenja.

žarnice Žarnice so namreč svetila, ki so nam omogočila, da vidimo tudi takrat, ko je zunaj temno. Narejene so na povsem preprost način. Vsebujejo žarilno nit, ki nam nudi še kako potrebo svetlobo. Lahko jih brez težav imenujemo tudi svetilke z žarilno nitjo.

 

Kako so žarnice narejene?

Žarnice pretvarjajo električno energijo v svetlobo. To lahko naredijo s pomočjo segrevanja kovinskega vložka oziroma tako imenovane spirale, ki se vidi v notranjosti žarnice. To segrevanje je tako močno, da žarnica enostavno zažari. Pred zunanjimi vplivi je zaščitena s tako imenovano pregrado, izdelano iz stekla. Celotna konstrukcija je zasnovana tako da je lahko vsebina tako vakuum, kot tudi katerikoli plin.

 

Dandanes so se svetilke malce spremenile. Sicer še poznamo takšne z žarilno nitjo, vendar pa imajo takšne izjemno slab izkoristek. Ta se meri le okoli 10 odstotkov, ki jo zaznava naše oko. Takšne svetilke se danes v večji meri koristijo le v kakšnih terarijih, valilnicah oziroma inkubatorjih, kjer je pomembno tudi samo ogrevanje. Sicer je pozitivna stran tople žarnice, da v zimskem času dajo potrebno toploto, vendar, kaj se zgodi v poletnem času? Ta toplota je povsem nezaželena.

 

Strokovnjaki so danes razvili različne vrste žarnice, ki porabijo precej manj energije v primerjavi s preteklostjo. Danes se zamenjujejo s tako imenovanimi LED diodami, fluorescentnimi sijalkami, halogenskimi žarnicami in infrardečimi grelniki in ostalimi vrstami svetil, ki jih lahko najdemo. Sodobna tehnologija se je zelo razvila.

 

Nekatere sijalke so danes celo prepovedane z zakonom v posameznih državah. Seveda se o tem odločajo v vsaki državi posebej. Vsem pa je zagotovo skupno to, da se želi ohraniti čisto okolje ter ekološko ravnanje. Navadne svetilke vseakor niso ekološko naravnane, medtem, ko je danes vse več izumov, kjer lahko prihranimo precej denarja z energijo. Premislite, kakšno vrsto boste kupili, preden se odločite za dejanski nakup.

https://www.youtube.com/watch?v=oCEKMEeZXug

Članki iz iste kategorije: