Psihoterapija za boljše življenje

Včasih se počutimo preobremenjeni s svojimi problem in se ne moremo postaviti na pravo pot. Če se tako počutite, ne skrbite saj niste edini. Večina izmed nas je v nekam trenutku v življenju depresivnih, animoznih ali pa imamo kako drugo težave, ki našo vira pri življenju in tukaj nam lahko pomaga psihoterapija.

Največkrat se težko poberemo po izgubi službe, izgubljeni ljubezni, smrti ali zlorabi drog. Vse to nas lahko ohromi pri našem vsakodnevnem življenju in kot posledica trpimo lahko tedne, mesece, leta ali celo desetletja.

Kako si lahko pomagamo

Čez mentalni proces zdravljenja gremo težko sami, ampak če nam lahko pomaga psihoterapevt, potem se lahko veliko več naučimo o sebi in kako se srečujemo s težavami, saj imamo perspektivo drugega človeka, ki je strokovnjak na tem področju.

Naša starost, spol in izobrazba tukaj ni pomembna – psihoterapija se ukvarja s »psiho« oz. mentalnim delom človeka in lahko z znanstveno preskušenimi metodami pomaga vsakemu do boljšega in uspešnejšega življenja.

Kdaj potrebujemo psihoterapevta?

Obstaja veliko napačnih predstav o psihoterapiji, ki nam lahko prepreči, da bi si poskušali pomagati. Lahko pa smo tudi nesigurni, če take metode zdravljenja ne poznamo. Če premagamo nesigurnost in strah si lahko resno izboljšamo življenje, ker s pomočjo psihoterapije pozdravimo podzavestne vzorce obnašanja, ki nas lahko čisto ohromijo.

Lahko se zgodi, da potrebujemo psihoterapevta, če kažemo naslednje znake:

  • Dalj časa se počutimo žalostno, obupano in nemočno
  • Težko ohranjamo koncentracijo pri delu in tudi doma
  • Počutimo se preobremenjeno, vedno delamo ali smo z živci na koncu
  • Prekomerno pitje alkohola, uživanje drog in agresivnost
  • Poznamo mnogo vrst zdravljenja

Psihoterapija je lahko zelo prilagodljiv način zdravljenja in tako poznamo tudi več vrst psihoterapije. Terapevt najprej naredi »zemljevid« stranke z različnimi vprašanji, saj tako lahko bolje razume težave in nadaljuje zdravljenje.

Ta vprašanje lahko obsegajo vse od tega kaj se dogaja doma, v službi in seveda kako se srečujemo s težavami v življenju. Tukaj nas psihoterapevt prosi, da nekatere stvari poskušamo drugače urediti ali razumeti.

Psihoterapevt bo poskušal vse elemente psihoterapije povezati z našimi težavami, kjer bomo skupaj z njim poskušali preko raznih vaj in vprašanj priti do težave, ki nas ovira.

Članki iz iste kategorije: