Vodič za izbiro ustreznih sončnih očal

Ko sonce močno sije in slepi naše oči, se verjetno kdaj vprašamo, ali nosimo sploh primerna sončna očala oziroma ali so ta dovolj kakovostna. Na trgu je seveda na voljo precej široka paleta najrazličnejših očal za zaščito proti soncu. A samo dovolj kakovostna lahko ponudijo popolno zaščito pred ultravijoličnimi žarki ter sončno svetlobo, ki lahko močno vpliva na bolezenska stanja oči.

Še toliko večjo pozornost pa morajo izbiri nameniti vsi tisti, ki nosijo sončna očala z dioptrijo. A ne glede na to, bi bilo takšen pripomoček za vid vedno potrebno izbirati izključno v primernih prodajalnah.

Izbira sončnih očal glede na prepustnost svetlobe

Ali se boste odločili za sončna očala z dioptrijo z bolj ali manj prepustno svetlobo, je seveda predvsem odvisno od vašega okusa, prav tako tudi od nasveta izbranega optika. Zavedati pa se morate, da vsaka barva igra določeno vlogo pri prepustnosti svetlobe do oči.

sončna očala z dioptrijo
Če imate refrakcijsko napako, kot je astigmatizem ali daljnovidnost, vam lahko sončna očala z dioptrijo pomagajo, da bodo aktivnosti na prostem ali vožnja čez dan varnejša za vaše oči.

Če se na primer odločate za steklo sive barve, potem vam bodo sončna očala znižala kontrast. Kljub temu barv ne bodo popačila. Povsem drugače pa velja za sončna očala z rjavo ali jantarjevo barvo. Za preprečevanje leska poskrbi rumena barva, ki nastane kot posledica modre svetlobe. Sam vid je sicer precej ostrejši, vendar so barve bistveno bolj popačene.

Posebna sončna očala

Med posebna sončna očala lahko na primer prištevamo očala za najrazličnejše športne dejavnosti in sončna očala z dioptrijo.

Kaj je razlika med polariziranimi in nepolariziranimi sončnimi očali?

Za prvi tip posebnih sončnih očal se vsekakor priporočajo polarizirana stekla. Ta namreč zelo učinkovito preprečujejo bleščanje svetlobe, ki se odbija od gladkih predmetov, kot so na primer mokro cestišče, led, voda, sneg.

Preberite več s klikom na povezavo: https://www.hisnizdravnik.si/zdravje/vodic-za-izbiro-ustreznih-soncnih-ocal/

Članki iz iste kategorije: