Večja kapaciteta shranjevanja za prenosne računalnike

Prenosni računalniki imajo omejeno število USB vrat

Veliko število modernih prenosnih računalnikov ima samo 3 USB vhode/izhode oziroma vrata. Razlog za to je majhna dimenzija ohišja. Namizni računalniki so veliko bolj bogato opremljeni z USB vrati, saj jih imajo lahko na sprednji strani, stranicah ter tudi zadnji strani. Prenosniki pa imajo načeloma samo 3, ki jih moramo pametno izrabiti. Na njih lahko priključimo vse naprave, ki jih uporabljamo na namiznem računalniku. Namenjeni so uporabi tipkovnice, miške, kamere, zvočnikov in drugih naprav. V veliki večini primerov pa dodatne periferije ne potrebujemo, saj je že vgrajena v samo ohišje. Lahko pa USB vhode/izhode izkoristimo za razširitev razpoložljivega prostora.

Moderni prenosniki vsebujejo USB-C vrata

ASUS, HP, DELL in drugi prenosni računalniki velikih proizvajalcev vsebujejo najnovejše standarde USB tehnologije. Pomembno je izpostaviti USB-C vhod/izhod, ki ima velik potencial napajanja zunanjih naprav in pretoka ogromnih količin informacij. Uporabljajo ga hitrejše USB naprave, kot so prenosni diski, USB razdelilniki, power banki ipd.

USB-C zunanji trdi in SSD diski

Številni proizvajalci trdih in SSD diskov, kot so Western Digital, Hitachi, Seagate, Adata, Corsair, Crucial, Kingston ipd. ponujajo svoje diske v ohišjih z USB-C vrati. Priporočljivo je, da si izberemo tak disk iz razloga najhitrejšega možnega delovanja. Pri klasičnih mehanskih diskih ne bo velike spremembe, pri zunanjih SSD diskih pa bomo opazili veliko višjo hitrost delovanja. To seveda velja v primeru, da vgrajen SSD disk podpira visoke hitrosti prenosa in snemanja podatkov.

Podatki na zunanjem trdem disku so bolj varni

Splet je danes poln nepridipravov, nezaželenih programov in drugih nevarnosti, ki vedno prežijo za nezavarovanimi računalniki. Če virus napade naš računalnik, bodo podatki na zunanjem trdem disku veliko bolj varni. To seveda velja v primeru, da ni priklopljen na računalnik, ki je okužen z virusom. Na omenjen disk lahko posnamemo sliko operacijskega sistema ter ustvarimo druge varnostne kopije.

Članki iz iste kategorije: