Kakšne izboljšave prinaša led razsvetljava?

Led razsvetljava se pred popolno iztrošenostjo diod nekoliko »obrabi«, kar pomeni, da svetila nikoli enostavno ne prenehajo delovati, temveč se najprej opazi njihova manjša svetilnost. To pomeni, da imamo dovolj časa za nakup nadomestnih, ter da zaradi dolge življenjske dobe pri nakupih prihranimo.led-razsvetljavaZmanjšanje storilnosti ob obrabi je dejstvo, prav nasprotno pa ni nobenih težav z njo ob vklopu. Ko se led razsvetljava vključi, takoj zasije s polno močjo – za razliko od drugih žarnic, ki ob pritisku na stikalu potrebujejo nekaj trenutkov, preden se »ogrejejo« in dosežejo svojo polno moč svetilnosti.

Kakšno prednost ima led razsvetljava pred klasiko, kar se tiče oddajanja toplote? Običajne žarnice so v toploto pretvorile tudi do devetdeset odstotkov energije, led razsvetljava pa je »hladna«. V toploto gre do dvajset odstotkov energije, vse ostalo pa v svetilnost. Tudi nizke ali visoke temperature na to nimajo vpliva, zato se led svetila lahko uporabljajo tudi zunaj.
Led razsvetljava je okolju prijazna, saj v njih ni strupenih kemičnih snovi kot je živo srebro, lahko jih recikliramo, UV emisije pa so skoraj zanemarljive.

Članki iz iste kategorije: