Ne gre brez dobre grafične kartice

Si sploh še predstavljate življenje brez računalnika? Nekateri morda, vendar po analizah, raziskavah in anketah sodeč, je takšnih ljudi med nami vse manj. Lahko bi rekli na žalost, nekaterim pa se zdi, da gremo pač samo v korak s časom in da je to nekaj normalnega, prav tako, kot denimo je bil pred 30 leti normalno, da je bila v vsakem domu televizija. Računalniki pa so lahko med seboj zelo različni in sploh tisti, ki veliko igrajo igre, potrebujejo tudi dobre grafične kartice.

Brez grafične kartice boste težko poganjali 3D programe, renderirali filme (kaj točno to pomeni bodo vedeli tisti, ki so filme kdaj obdelovali, spreminjali ali izdelovali po svoje) in igrali igre. Vsaj tiste najbolj kvalitetne. Ker je temu tako, boste torej morali dobro raziskati trg grafičnih kartic.


Ta pa sploh ni tako majhen, kot morda komu zgleda, še posebej če se z računalniki kaj dosti ne ukvarjate ali se nanje ne spoznate. Tako sta na voljo dva pomembna proizvajalca mikrochipov, ki izdelujeta diskretne grafične kartice. Prvi je AMD, drugi pa Nvidia.

graficna-kartica-gtx-1060-oc-1
Kaj pa sami proizvajalci kartic? Grafična kartica je lahko od marsikaterega podjetja in na to ne gre gledati tako natančno, kot na kompatibilnost z osnovno ploščo, spominom in še čim. Na razpolago imate predvsem podjetji Gigabyte in Asus, obe podjetji pa sta gromozanski. Gre za specialiste za izdelavo marsikatere računalniške komponente, ko pa je na vrsti grafična kartica so še posebej v ospredju.

graficna-kartica-asus-r7-240

Še več si preberite v članku na katerega smo naredili povezavo tule, saj grafične kartice preprosto ne morete prezreti v tem času.

Članki iz iste kategorije: