Mize za dnevne sobe

Kosi opreme v vaših stanovanjih ne odražajo samo okus določenega obdobja, temveč tudi težnjo po udobju, funkcionalnosti in estetskem videzu. Določeni elementi v določenih prostorih zavzemajo osrednje mesto. Klubske mizice na primer osrednjo vlogo zavzemajo v dnevnih sobah. Ob njih se zbirajo družine same ali s prijatelji. Tovrstne mizice naj bi bile praviloma barvno in stilno usklajene s preostalim pohištvom dnevne sobe. Le na tak način lahko pripomorejo k celotni enovitosti dnevnega prostora.

Različne vrste miz

Miza velja za enega od najbolj pomembnih kosov pohištva. Vsaka družina, ne glede na to, v kakšnem stanovanju ali hiši živi, ima vsaj eno mizo, za katero se zbirajo družinski člani in prijatelji, še posebej v času praznikov ter pogovorov. Med najbolj priljubljeno vrsto miz zagotovo sodijo jedilniške mize.

Tudi jedilniške mize se med seboj razlikujejo predvsem po obliki. Mize med seboj ločimo tudi glede na njihovo namembnost. Poleg običajnih jedilniških in delovnih miz poznamo še okrasne mize, ki jih ljudje najpogosteje postavljamo ob stene posameznih prostorov stanovanja. Spet druge mize so namenjene priložnostni rabi. Na njih lahko na primer postrežemo čaj. Poznamo tudi uporabne mize, kamor se lahko postavijo sveče, svečniki in podobno. Nekatere mize imajo stranski rob tako velik, da sredi prostora dobesedno žari navzven. Ker les deluje toplo, lahko takšen rob mize izkoristite za nekakšno pregrado v večjem prostoru. Druga opcija pa je, da na ta del mize namestite dekoracijo. V ta namen so vse bolj popularne samolepilne tapete, ki prekrijejo stranico mize in naredijo prostor še bolj ambientalen. Če se želite pozabavati še malce bolj, lahko ob rob pritrdite še trak z LED lučkami ter tako prostor naredite vsaj ob večerih nadvse romantičen.

Igralne mize so še ena vrsta miz, ki so med ljudmi zelo priljubljene. Namenjene so igranju kart, šaha ter drugim družabnim igram. Poznamo tudi mize, ki so zaradi pomanjkanja prostora ali varčnosti namenjene drugim oblikam uporabnosti.

Čajne mizice in stojala

Morda nas klubske mizice, ki se jim bomo nekoliko bolj podrobno posvetili nekoliko kasneje, na prvi pogled spominjajo na čajne mizice, ki so jih uporabljali v 18. in 19. stoletju. Take mizice nas še bolj spominjajo na tiste, ki so bile namenjene igranju.

Čajne mizice so se razvile iz stojal za sveče. Njihova mizna plošča je bila lahko poglobljena s privzdignjenim robom, ravna ali z zaobljenim robom. Njihove stebri in noge so bili okrašeni s številnimi rezbarijami.

Zanimiva je bila tudi posebna strežna mizica, ki še bolj spominja na nekatere današnje klubske mizice. S strežnimi mizicami so si gostje kar sami postregli s hrano ter pijačo.

Oblike miznih plošč

Mize plošče se pojavljajo v številnih oblikah. Tako lahko srečujemo trikotne, štirikotne, večkotne, okrogle, ovalne in organske oblike miz.  

Za izdelavo miz poleg masivnega lesa in plošč iz predelanega lesa uporabljamo še številne druge materiale. Med njimi so kovina, umetni materiali, steklo, keramika in kompoziti. Izbira materiala vsekakor zelo vpliva na estetski izgled, trajnost, ceno in nenazadnje tudi na funkcionalnost izdelka. Izbrani materiali morajo biti v prvi vrsti prilagojeni tudi konstrukcijskih zahtevam. Pri miznih ploščah najpogosteje posegamo po naslednjih materialih: masivnem lesu, vlaknenih in ivernih ploščah, furniranih ploščah, ploščah, ki so oplemenitene s papirjem in folijo, kovinah, steklu, plastiki, keramiki in kamnu.  

Kriteriji pri izbiri miz  

V nadaljevanju se bomo osredotočili predvsem na klubske mizice, ki veljajo za eno od najbolj priljubljenih kosov pohištva v dnevni sobi in tudi na splošno. Za začetek bomo v ospredje postavili osnovne vrste kriterijev, po katerih se nam splača izbirati klubske mizice.

Osnovni kriteriji, ki vplivajo na izbiro kakovostne klubske mizice so ekonomski, proizvodni, varnostni, funkcionalni, estetski, mehansko tehnični.

Med ekonomske kriterije se uvrščata cena in konkurenčnost izdelka. Proizvodni kriteriji se nanašajo na enostavno montažo in prilagojenost industrijski proizvodnji.

Varnostni kriterij se osredotoča na varnost klubske mize med uporabo. Vemo, da je stabilnost in nosilnost prav vseh miz pomembna še z vidika varnosti. Na varnost vsekakor vpliva tudi primerna izbira materiala. Robovi mizne plošče in nosilne konstrukcije morajo biti zaobljeni, ker na ta način zmanjšajo nevarnost poškodb.

Lahko rečemo, da so za kupca verjetno najbolj pomembni funkcionalni kriteriji. Pri tem mislimo na prilagojenost namenu in prostoru, vzdrževanje in ergonomsko obliko. Vsekakor so za kupca oziroma uporabnika pomembni še estetski kriteriji, kjer se preverijo skladnost barv in materialov, oblika ter stilna usklajenost določenega izdelka.

Največja ponudba klubskih mizic

Če si že dlje časa želite imeti novo klubsko mizico, potem morate vsekakor ponudbo tovrstnih mizic preveriti še v spletni trgovini Volino. Trgovina vam ponuja številne klubske mizice, kjer boste zagotovo našli vsaj eno mizo tudi za svoje potrebe.

Klubska mizica Amelia

Med številnimi klubskimi mizicami nam v oči pade izjemno prijetna klubska miza, ki jo boste lahko našli pod imenom Amelia. Mizica je zelo preprosta in funkcionalna za uporabo. Narejena je iz oplemenitega iverala v barvi hrasta. Njene mere so 110 x 65 x 47 centimetrov.

Namizne svetilke niso samo dekorativen dodatek, ki poskrbijo za prijetno atmosfero, temveč tudi bogatijo večerno branje ali pisanje. Preberi več …

Članki iz iste kategorije: