Plačilni sistemi za spletne trgovine

Spletna trgovina naj bi omogočala enostavno izbiro in naročanje izdelkov preko spleta, prav tako pa naj bi skrbela, da stranke nimajo nobenega dodatnega dela niti s samim prevzemom blaga niti s plačevanjem, zato morajo biti plačilni sistemi za spletne trgovine v prvi vrsti elektronski.izdelava-spletnih-trgovin
Če mora stranka on naročilu najprej prejeti in plačati predračun, šele nato pa ji odpošljete blago, ali pa je nujno, da tega plača po povzetju, vam do prave spletne prodaje manjka še kar dosti. Že res, da je za nakupe podjetij včasih bolj praktično, če jim je omogočeno plačilo po predračunu, pa tudi nekateri posamezniki se še niso povsem navadili elektronskih oblik plačevanja in raje plačajo po povzetju (pri čemer jim pošta običajno zaračuna še plačilo za nakazilo), a vendarle je nujno poskrbeti tudi za bolj sodobne načine plačevanja.
Najbolj razširjeni plačilni sistemi za spletne trgovine so seveda plačila preko kreditnih kartic. Nekateri tovrstnim plačilom ne zaupajo, saj jih je strah kraje podatkov, a če ima trgovina urejeno plačevanje z SSL sistemom (Secure Sockets Level), torej s kriptografskim načinom, ki skrbi za varnost podatkov, je strah povsem odveč – nenazadnje gredo podatki o kreditni kartici naravnost k banki oziroma ponudniku posamezne kartice, tako da v trgovini osebnih podatkov ob plačilu stranke dejansko nikoli ne vidijo.
Kadar ljudje kupujejo v tujih spletnih trgovinah ali pri tujih proizvajalcih, za katere ne morejo biti nikoli povsem prepričani o njihovih dobrih namenih (zlasti to velja za podjetja in prodajalne, ki niso del evropskega območja ali ZDA), pa se seveda najraje zatečejo k plačevanju s pomočjo storitve PayPal. Ta jim zagotavlja, da je njihov nakup še varnejši. Za PayPal račun, s katerim ni možno zgolj plačevanje, temveč lahko preko njega tudi drugi plačujejo nam, je običajno potrebna bančna kartica Visa.
Kaj pa drugi plačilni sistemi za spletne trgovine? Pri nas je eden najbolj poznanih sistem, ki omogoča plačevanje z mobilnim telefonom, na primer s pomočjo sistema Moneta.
Ne glede na to, kakšno je vaše mnenje o plačevanju za naročene izdelke in storitve, je zagotovo za poslovanje vaše trgovine najbolje, da so plačilni sistemi za spletne trgovine zastavljeni čim bolj na široko, da lahko vaši kupci dejansko dobro izberejo tisto vrsto plačila, ki jim najbolj ustreza. Seveda pa jih velja ob tem vedno opozoriti na dodatne stroške, ki lahko nastanejo pri posamezni vrsti plačila, prav tako pa je treba vzeti v obzir stroške, ki jih posamezna vrsta plačil predstavlja za vas. Nenazadnje uporaba elektronskih plačilnih sistemov ni brezplačna.
https://www.youtube.com/watch?v=_LoHkg4NdY4

Članki iz iste kategorije: