Različne vrste kosilnic

Dobro pokošen travnik ali vrt je ponos vsakega vrtnarja in kmetovalca po vsem svetu. Lepa in kratka trava zahteva veliko več kot samo dobro kosilnico. Potrebna je primerno znanje vrtnarja in izbira kosilnice, ki bo lahko opravila nalogo. Najbolj pomembna je oddaljenost rezila ali rezil od trave, saj nam bo optimalna razdalja omogočila odličen izgled travnika. Tukaj je najbolj uspešna rotacijska kosilnica, saj brez težav poreže travo na večjih površinah. V tem članku si bomo pogledali katere kosilnice poznamo in kaj so njihove največje prednosti.

Primerna kosilnica za naš vrt?

Vrsta vrta vpliva na izbor primerne opreme za košenje. Veliki deli travnika in majhni vrti se močno razlikujejo. Tako bomo za primerno košnjo bomo potrebovali različne vrste kosilnice. Včasih bomo potrebovali mobilnost, drugič pa hitrost in moč rezil, ki so primerna za oskrbovanje večjih površin. Tako poznamo 3 glavne vrste kosilnic, ki so cilindrska, rotacijska in kosilnica na zračni blazini.

Rotacijske kosilnice

Take kosilnice so primerne za oskrbovanje večjih površin, kot so travniki in veliki vrti. Delujejo tako, da rezilu, ki je pritrjeno na koleščkih, nastavimo na želeno višino in začnemo kositi. Samo rezilo se vrti pri veliki hitrosti in nam omogoča, da brez težav obdelujemo tudi bolj zahtevne površine. Take kosilnice so izredno popularne po vsem svetu, saj so ugodne in dovolj zmogljive za večino opravil.

Rotacijska kosilnica

Njihove največje prednosti so:

 • Lahko jih uporabljamo na ravnem in rogatem terenu.
 • So uporabne za majhne in velike površine.
 • Brez težav pokosijo travo v bolj težavnem terenu.
 • Poskrbijo za odličen končni izgled trave.

Rotacijska kosilnica obstaja v več različnih konfiguracijah, ki so električne in bencinske. Električna rotacijska kosilnica potrebuje manj vzdrževanja, vendar nima toliko moči. Najbolj učinkovito jo je uporabljati na manjših vrtih in delih travnika.

Bencinska izvedba pa ima veliko več moči in jo je lažje upravljati. Največja prednost je, da ne potrebujemo kabla, kar nam omogoča, da jo prosto uporabljamo tudi na večjih površinah.

Cilindrske kosilnice

Originalni model kosilnice je deloval na cilinder. Take kosilnice imajo vrsto rezil, ki so pritrjene na gred. Ta gred se vrti z veliko hitrostjo in ob tem poreže vso travo, ki pride z njo v stik. Podobno kot rotacijska kosilnica, ima cilindrska kosilnica možnost zelo nizkega košenja trave, nima pa enako zmogljivost košenja visoke trave.

Rotacijska kosilnica

Njene največje prednosti so:

 • Cilindrske kosilnice najlepše pokosijo travo in jih zaradi tega razloga uporabljajo profesionalni vrtnarji.
 • Najboljša oprema za profesionalen izgled vrta.
 • Najbolj priljubljena oprema mnogih vrtnarjev.
 • Podobno kot rotacijska kosilnica, je tudi cilindrska izvedba na voljo v električni in bencinski izvedbi.

Kosilnice na zračni blazini

Najnovejša tehnologija, ki se ponaša po vozilih, ki uporabljajo zračno blazino. Uporablja veliko rezilo, ki reže travo v vodoravnem položaju. To rezilo dajo zračnost sami blazini in obenem skrbi za košenje trave. Narejena je za težke in neenakomerne terene, saj se lahko z zračno blazino brez težav po njih premikamo. Ker kosilnica lebdi na blazini, jo je zelo lahko uporabljati in premikati po vseh površinah. Največje prednosti uporabe take kosilnice so:

 • Lahko kosimo travo na nedostopnih površinah
 • Dolga in kratka trava ne predstavlja težave
 • Z njo lahko manevriramo brez napora

Kosilnice na zračni blazini so na voljo v električni in bencinski izvedbi. Lahko si jih ogledate in seveda naročite preko spleta v specializirani spletni trgovini za kosilnice.

Kosilnica za vsako rabo

Travniki in veliki vrti bodo najbolj in najhitreje bili oskrbljeni z rotacijsko kosilnico. Tudi, če ne kosimo pogosto, lahko z njo hitro poskrbimo za visoko travo, ne da bi nas moralo skrbeti za kvaliteto košenja. Med sezono rasti trave, imamo na voljo tudi modele rotacijske kosilnice z zbiralnikom trave. Tako bomo hitreje in bolje lahko poskrbeli za travo. To bo omogočilo, da sončni žarki prodrejo do mlade trave in ji omogočijo rast, kar naredi ogromno za izgled travnika.

Rotacijska kosilnica lahko tudi travne rože in ostale rastline, ki se zasadijo na travniku in vrtu, uspešno pokosi. V tem primeru je potrebno nastaviti rezilo na vsaj 75-80mm. Poskrbeti je tudi treba, da uporabljamo košaro za zbiranje trave.

Kaj pa za površino, kjer ne raste trava? Lahko, da imamo polje kamilice, timijana ali druge rastline, ki potrebuje košenje. Rotacijska kosilnica nam bo omogočila, da tudi take površine uspešno pokosimo. Pomembno je, da nastavimo rezila na primerno višino, da primerno poskrbimo za zdravje našega zelenja.

Na našem blogu si lahko preberete tudi o naravnem in organskem tekočem gnojilu: Biobizz Bio Grow tekoče gnojilo

Članki iz iste kategorije: