Zagotovo najpomembnejše avtomobilske tekočine

Motorno olje je še ena od tekočin v vozilu. Tega zna v resnici zamenjati le malo voznikov. Tudi sicer je menjava avtomobilskega olja precej umazano delo. Bolje ga je torej prepustiti strokovnjakom, ki imajo za menjavo tovrstne tekočine za avto vse potrebne pripomočke. Prav tako ni ekološko menjati olja, če nimamo pri roki zbiralnika. Kljub vsemu pa je za vse voznike priporočljivo, da znajo kar sami preveriti količino. Večina vozil ima priročno merilno paličico. Predpogoj za uspešno merjenje pa je vsekakor vsaj pet minut ugasnjeno vozilo.

Ne nazadnje naj izpostavimo še zavorno tekočino. Nanjo smo vse premalo pozorni, čeprav je v resnici izjemno pomembna. Upoštevati moramo vsa jasna navodila proizvajalca ter jo menjati na napisani interval. Le tako bodo zavore našega vozila vedno delovale pravilno.

Sredstvo proti zmrzovanju je kemikalija, ki se uporablja v avtomobilih, da voda v hladilniku ne zamrzne.

Kakšna pa je vloga hladilne tekočine v vašem vozilu

Omenili smo, da je v vozilu prisotnih kar nekaj tekočin, ki zagotavljajo njegovo delovanje. To so torej gorivo, motorno olje, tekočina v zavornem sistemu, olje v menjalniku in sklopki, tekočina za pranje stekla in ne nazadnje še hladilna tekočina. Ta omogoča hlajenje motorja, s tem pa tudi njegovo učinkovito delovanje. Posledično je izjemnega pomena, da ima tovrstna tekočina primerne lastnosti oziroma karakteristike.

Potrebuje jo vsako vozilo

Antifriz ali hladilna tekočina mora biti pravzaprav prisotna v prav vsakem avtomobilu, avtobusu, traktorju, tovornjaku, delovnem stroju. Uporabljajo jo tudi nekateri mopedi pa tudi večina motociklov. Uporaba takšne tekočine je zelo raznovrstna. Modernega motorja z notranjim izgorevanjem si tako dandanes ne zmoremo predstavljati brez dovolj učinkovitega hladilnega sistema.

Motor z notranjim izgorevanjem torej potrebuje medij. Z njegovo pomočjo se iz motorja namreč odvaja odvečna toplota ter na takšen način preprečuje pregrevanje ter okvare, ki bi lahko nastale.

Članki iz iste kategorije: