Destilirana voda in njena vloga v vozilu

Voda se lahko v vozilu uporablja za najrazličnejše namene. A ne glede na to, za kaj se uporablja, je destilirana voda zagotovo najboljša izbira. Takšna vrsta vode namreč ne vsebuje različnih snovi, ki jih na primer najdemo v vodi iz pipe. Snovi v vodi lahko poškodujejo posamezne dele motorja ali pa povzročijo katero drugo vrsto nevšečnosti. Prečiščena oziroma destilirana voda je zato še toliko boljša izbira.

Destilirana voda se lahko uporablja v hladilnih in čistilnih tekočinah, v akumulatorju in še kje. Pri čiščenju vetrobranskega stekla prečiščena voda ne pušča nikakršnih sledi, obenem ne škoduje vitalnim delom motorja.

Mešanica destilirane vode s hladilno tekočino

Destilirana voda se neredko uporablja za hlajenje motorja. Cenovno je zelo ugodna. Tudi sicer je potrebno v skladu za redčenje koncentrata antifriza uporabiti destilirano vodo. Kupimo jo lahko tako v avtomobilski kot strojni trgovini.

Destilirana voda

Če pa boste razredčili koncentrat antifriza z vodo iz pipe, obstaja velika mera tveganja ne samo za zmanjšanje učinkovitosti dodatkov, temveč tudi za dodajanje mikrohranil v antifriz. To negativno deluje na delovanje motorja ter vodi v korozijo in še druge težave. Snovi, ki jih vsebuje navadna voda iz pipe, na primer klor, kalcij, magnezij, zamašijo majhne kanale v motorju, kar še zmanjšuje učinkovitost hlajenja.

Po destilirano vodo na bencinsko črpalko

Destilirana voda vam je po dostopni ceni na voljo tudi na bencinski črpalki. Liter destilirane vode vas bo stal nekaj več kot en evro. Splača pa se vam na primer kupiti vsaj pet litrov destilirane vode v kosu, saj se vam to cenovno še bolj splača.

Destilirana voda

Destilirana voda ni uporabna samo za avto oziroma druga prevozna sredstva, temveč je dobrodošla izbira tud na likalnike in podobne gospodinjske naprave. Vsi tisti, ki ste pred destilirano vodo v aparatih in prevoznih sredstvih uporabljali navadno vodo iz pipe, sedaj pa destilirano vodo, veste, kako neverjetna razlika učinkovanja je med tekočinama.

Antifriz in njegova raznovrstna uporaba v prevoznih sredstvih

Vsak avtomobil, traktor, tovornjak, delovni stroj, moped in večina motociklov potrebuje antifriz oziroma hladilno tekočino. Uporaba antifriza je izjemno raznovrstna. Modernega motorja z notranjim izgorevanjem si niti pod razno ne moremo predstavljati brez dovolj učinkovitega hladilnega sistema.

Večina sodobnih motorjev s tekočinskim hlajenjem uporablja hladilno tekočino, in sicer na osnovi vode. Hladilna tekočina ali antifriz je torej sredstvo za prenos toplote. To v prvi vrsti preprečuje pregrevanje, v zimskem času pa hladilni sistem učinkovito ščiti pred zmrzovanjem.

Antifriz v različnih barvnih odtenkih

Antifriz vam je na voljo v različnih, navadno zelo živih barv. Menite, da je izbira barve antifriza pomembna? Barva antifriza ni povezana z aditivi, temveč z dodanim barvilom.

Video: Kako preveriti antifriz

Kakšno pa mora razmerje med koncentratom ter vodo? Pri mešanju koncentrata antifriza ni pomembno samo zmrzišče, ampak tudi količina aditivov v hladilni tekočini. Optimalna je mešanica polovice koncentrata ter polovice vode.

Kakovost antifriza

Na voljo ni uveljavljenih standardov za določanje kakovosti antifriza. Posledično ni ustreznega nadzora. Kakovosti hladilnih tekočin zato nihče ne preverja. Uporabniki se lahko orientirajo samo po predpisanih oznakah.

Pri analizah antifriza se strokovnjaki pri določevanju nizkotemperaturnih lastnosti osredotočajo na določevanje zmrzišča. Ta določa začetno točko kristalizacije hladilnih tekočin. Sicer pa se največje pomanjkljivosti antifriza kažejo pri navajanju kombinacij specifikacij, ki niso mogoče, neustrezni ravni alkalnosti, neustreznem pH.

Preverjanje antifrizov so se strokovnjaki pričeli lotevati zato, ker so se na trgu pričeli pojavljati najrazličnejše hladilne tekočine s sumljivimi deklaracijami. Antifriz je zato najbolje kupovati na preverjenih mestih, kjer je kakovost izdelkov dobro preverjena. 

Razlika med antifrizom in hladilno tekočino

Razlikujete med antifrizom in hladilno tekočino? Za antifriz velja, da je nerazredčen izdelek za proizvodnjo hladilne tekočine. Vsebuje od 90 do 95 % mono etilen glikola ter 5 do 10 % aditivov. Hladilna tekočina pa je mešanica antifriza z demineralizirano vodo v razmerju 1:1. Z razmerjem antifriza v vodi se spreminja zaščita pred zamrznitvijo.

Optimalno razmerje mešanice je kompromis med zaščito pred možnostjo prenosa toplote ter zamrznitvijo. Najboljša možna zaščita proti zamrzovanju je dosežena z mešanico 70 % antifriza ter samo 30 % vode. Zaradi manjše količine vode ima takšna mešanica precej manjše zmogljivosti prenosa toplote ter lahko povzroči pregrevanja motorja.

Značilnosti standardnega antifriza

Na trgu vam je antifriz na razpolago v več različicah. Ena od možnosti je standardni antifriz, ki se uporablja zlasti za starejše aplikacije. Njegove tipične značilnosti so: učinkovita zaščita proti koroziji, združljivost s tesnili sistema, zaščita pred pregrevanjem ter omogočanje dobrega mešanja.

Članki iz iste kategorije: