Skozi zgodovino magične umetnosti

Prav vsak izmed nas je že videl kako čarovnik iz klobuka potegne zajca ali pa kako je svojo asistentko razrezal na pol in jo potem zopet sestavil.

čarovnik

Malokdo pa ve kako se je ta umetnost razvila skozi stoletja. Čarovniki oziroma iluzionisti obstajajo že zelo dolgo. Antropologi trdijo, da je umetnost stara že več kot 3000 let. Na začetku so nastopali predvsem na trgih in ulicah ter privabljali množice ljudi k opazovanju. Ljudje so prostovoljno donirali v klobuček, kar je bil njihov glavni vir prihodka. Nekateri so se v preteklosti predstavljali kot zabavljači, drugi pa kot posebni ljudje, ki jim je bila zaupana nadnaravna magična moč. Oblečeni so bili v halje s posebnimi simboli, na glavi so imeli stožčast klobuk, v roki pa ni smela manjkati čarobna paličica. Velik korak naprej se je zgodil v Franciji, ko se je kot prvi v večerni obleki predstavil Jean Eugene Robert Houdin, ki je znan kot oče sodobne magije. Njegovo občinstvo niso bili naključni mimoidoči, pač pa eminentne francoske družine. Njegovi triki so zelo cenjeni še danes, saj jih izvaja še marsikateri sodobni iluzionist. Magija je danes zelo popularna zvrst umetnosti, predvsem v ZDA, Veliki Britaniji in na Japonskem.

čarodej

Trenutno najbolj znani iluzionist na planetu je seveda David Copperfield. Svojo slavo si je ustvaril z osupljivimi iluzijami, kot so lebdenje celotnega vagona, uspešen prehod skozi Kitajski zid in izginotje letala ter Kipa svobode. Vse bolj je popularna tudi ulična magija, katere glavni predstavnik je David Blaine. Svojo kariero je začel s TV oddajami, zaslovel pa je z neverjetnimi izzivi, ko je bil sedem dni zaprt v stekleni krsti pod zemljo ali pa ko je 60 ur preživel zaprt v kocki ledu. Na Japonskem je najbolj znan čarodej Cyril Takayama, ki svojo slavo širi kar preko interneta. V Evropi je najbolj priznan Anglež Derren Brown, ki ni klasičen čarovnik, saj je njegova posebnost mentalizem. Brez dvoma se lahko trdi, da je ta zvrst še najbolj osupljiva. Na svetu je zelo veliko ljudi, ki z gotovostjo trdijo da Derren bere naše misli. Zaslovel pa je s svojimi TV oddajami, v katerih je izvajal nepredstavljive čarovnije. Kaj vse nas v prihodnosti še čaka izpod rok čarovnikov pa bo pokazal čas in njihova (ali naša) domišljija.

Članki iz iste kategorije: